Hlavní obsah

Extrémní rychlost vývoje vakcíny vyvolává obavy o bezpečnost

Novinky, nčs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vývoj vakcíny proti novému koronaviru probíhá v současné době na desítkách míst po celém světě. Velký tlak na rychlost vývoje s sebou však přináší také obavy o účinnost a bezpečnost výsledné vakcíny. Běžně totiž vývoj trvá nejméně pět let, upozornil britský Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Z téměř osmi desítek týmů, které pracují na vakcíně proti novému koronaviru, již pět z nich spustilo testování. První dobrovolnice z amerického Seattlu dostala do těla látku již 16. března, pouhých 76 dní poté, co Světová zdravotnická organizace (WHO) informovala o „zápalu plic s neznámým původem”, tedy o onemocnění dnes označovaném jako covid-19.

Rozumíme tomu spěchu, ale musíme být opatrní, abychom nepřekročili bezpečnostní hranice.
Profesor Lawrence Young

Taková rychlost vývoje je přitom naprosto neobvyklá. Běžný výzkum jiných vakcín trvá roky, musí projít nejméně třemi fázemi testování na lidech, aby byla dokonale prozkoumána bezpečnost konkrétní vakcíny.

Vznikají obavy

„Na výzkumu vakcíny proti HPV (lidský papilomavirus) jsem pracoval přes deset let a to není nic ojedinělého. Takový výzkum musí být komplexní, látku dáváte do těla zdravým lidem, takže se klade velký důraz na bezpečnost,” říká profesor Lawrence Young z univerzity v britském Warwicku, který má s vývojem zkušenosti.

Foto: Profimedia.cz

První otestovaným člověkem se na Oxfordské univerzitě stala v březnu matka dvou dětí ze Seattleu.

Podle Younga vznikají obavy vzhledem k tomu, že tlak na rychlost vývoje vakcíny proti novému koronaviru je velký. „Rozumíme tomu spěchu, ale musíme být opatrní, abychom nepřekročili bezpečnostní hranice. Všechno musí být detailně monitorováno,” obává se profesor, který připomíná, že není zatím znám ani fakt, jestli si člověk proti viru dokáže vytvořit imunitu.

Daří se mi dobře, vyvrací Britka očkovaná testovací vakcínou zprávu o své smrti

Koronavirus

Profesor Peter Openshaw z Královské univerzity v Londýně je ohledně vývoje vakcíny optimistický, ale upozorňuje: „Nemůžeme úspěch automaticky předpokládat. U nového koronaviru se zaměřujeme na ochranu plic, a to není snadné.”

Za předpokladu, že se vědcům skutečně podaří vytvořit účinnou a bezpečnou vakcínu, vyvstane další problém, kterým je logistika. „Není to tak jednoduché, že bychom prostě začali vyrábět vakcíny ve velkém. Všechny procesy se musejí dodržovat stejně, jako když se dělají v menším měřítku,” upozorňuje profesor virologie Andrew Easton z univerzity ve Warwicku.

Česko vyvíjí vlastní vakcínu na koronavirus, oznámil Vojtěch

Domácí

„Jedná se o nejnaléhavější sdílené úsilí v našem životě,” prohlásil o snaze vědců přijít s vakcínou britský premiér Boris Johnson. V současné chvíli se ve Velké Británii vývojem zabývají především vědci z Oxfordské univerzity a Královské univerzity v Londýně.

Do výzkumu se zapojí i ČR

Zatímco tým okolo profesorky Gilbertové na Oxfordské univerzitě nyní věří, že účinnost vakcíny by mohla být navzdory původním termínům známa už v červnu, profesor Shattock z Královské univerzity je opatrnější a hovoří o termínu „během příštího roku”. Dodává zároveň, že současná opatření proti šíření pandemie mohou vědcům poskytnout potřebný čas na výzkum.

Záznam: TK k vývoji vakcíny proti covidu-19Video: ČTK

O vývoji vakcíny mluvil také český ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, který oznámil, že Česká republika se zapojí do výzkumu. „Česká republika zahájila přípravu k cestě k vakcíně na covid-19. Celá řada zemí usiluje o vývoj a Česko se zařadí do pelotonu těchto zemí,” sdělil v pondělí na tiskové konferenci Vojtěch.

Cílem je podle něho zajistit ochranu pro české občany. „Očkování je klíčové. Může nás čekat druhá i třetí vlna,“ doplnil a dodal, že očkovací látka by mohla být dostupná v řádu „několika více” měsíců.

Reklama

Výběr článků

Načítám