Hlavní obsah

Dzurilla: Při registraci k očkování rozhoduje věk, není nutné být první

Právo, Kristýna Šopfová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Registrace k očkování proti covidu-19, která se v sobotu otevře pro učitele a nepedagogické pracovníky, by podle vládního zmocněnce pro IT Vladimíra Dzurilly měla proběhnout bez problémů. Systém by měl vydržet i pondělní nápor, kdy se otevře pro přibližně milion seniorů nad 70 let. Závod o co nejrychlejší registraci podle Dzurilly není nutný. Přednost v očkování dostanou lidé podle věku, nikoliv času registrace.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vládní zmocněnec pro informační technologie a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Článek

Od soboty se má spustit systém pro asi čtvrt milionu školských pracovníků, od pondělí pak pro seniory nad 70, kterých je přibližně milion. Počítáte s takovým náporem na systém?

Před spuštěním dnes celý den testujeme. Samozřejmě jsme průběžně testovali jak zátěž, tak bezpečnost a dnes jsou finální testy. Počítáme s náporem nejen kvůli učitelům, ale i kvůli pondělí, kdy se otevírá registrace pro seniory nad 70. Uvidíme, kdo se přihlásí v tu danou chvíli, nicméně testujeme na velkou zátěž, abychom byli připravení.

Navýšili jsme SMS, takže by se nemělo opakovat, že nebudou lidem dostatečně rychle odesílány.

Potenciál, který se otevírá, je milion obyvatel, nemyslím si ale, že to bude všechno v pondělí. Není důležité být nejrychlejší a registrovat se hned prvního března. Pořadí bude vždy záležet na věku, dnes se to neřeší na základě počtu nemocí.

V kolik hodin by se měla registrace spustit?

Uvidíme, jak to dnes dopadne. Zítra bychom chtěli kolem poledne a 1. 3. to budeme spouštět pravděpodobně někdy nad ránem. Znovu ale říkám, čas není důležitý a u registrace na něm nezáleží.

Kraje mají očkování zorganizované, chybí jim ale vakcíny a zlobí je rezervační systém

Koronavirus

Posledně byl problém s tím, že autorizační SMS přicházely lidem s velkým zpožděním. Je to tentokrát nějak ošetřeno?

Ano, vyřešili jsme to stejně jako tehdy. Informovali jsme subdodavatele a navýšili jsme SMS, takže by se nemělo opakovat, že nebudou lidem dostatečně rychle odesílány.

Stále mohou lidé k registraci využít linku 1221?

Ano, máme ji posílenou. Technicky a taky lidsky jsme to řešili stejně jako minule, aby se co nejvíce lidí věnovalo pomoci s registrací.

V brněnských Židenicích svolali seniory a převezli je na očkování

Koronavirus

Dá se už předpokládat, kdy po registraci by lidé mohli dostat termín? Obratem nebo spíš v řádu dnů, týdnů?

To nedokážu říct, záleží na dostupnosti vakcín. Je to na tom, jak budou přicházet a jak bude potřeba v kterém kraji doočkovat. Teď se do toho zapojují praktičtí lékaři, kteří budou mít dva úkoly: obvolávat své klienty, kteří ještě nejsou v systému, a následně můžou očkovat i další. Ten počet se zvýší, když dojde na seniory nad 70 let. Z toho důvodu to nedokážu vůbec odhadnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám