Hlavní obsah

Dotírající delta zneklidňuje Evropu

Právo, ČTK, BBC, mcm

Vysoká proočkovanost obyvatelstva a zároveň rychlý postup delty, nové varianty koronaviru. V této situaci se dnes nachází Británie. Vývoj v této zemi budí obavy – avšak nejen on.

Foto: Athit Perawongmetha, Reuters

Vakcíny připravené k vyočkování. V Británii je část nakažených delta mutací naočkována dvěma dávkami

Článek

„Sílí znepokojení, že delta se objevuje také v Evropě. Oči se tedy upírají na Británii ve snaze zjistit, zda se udělalo dost k odvrácení další vlny úmrtí a – což je také důležité – k zajištění potřebné pauzy pro Evropany, kteří už mají pandemie plné zuby,“ napsal web Politico.eu.

Čekáme, zda Británie bude schopna kontrolovat vzplanutí pandemie
Steven Van Gucht, belgický virolog

„Velmi se soustřeďujeme na Británii. Čekáme, zda bude schopna kontrolovat vzplanutí pandemie a jaké prostředky použije. Zároveň však monitorujeme situaci i v Belgii,“ řekl virolog Steven Van Gucht, který nyní působí i jako mluvčí belgické vlády pro covid.

Podle něj chybí politická vůle k dalším restrikcím i k jejich udržování. „Nejsme pod tlakem absolutních čísel kvůli variantě delta. Doufáme, že bychom se jim mohli vyhnout, pokud budeme očkovat dost rychle. Máme ještě pár týdnů, než se delta stane dominantní,“ dodal.

Delta dál zmutovala. Indie hlásí variantu delta plus

Svět

V Británii je delta dominantní už nyní: představuje 99 procent všech nových nákaz. Naopak ve velké části Evropy činí její podíl zatím jen několik procent. I to ale budí neklid. Mutace se velmi rychle šíří v Portugalsku a Rusku. Případů však přibývá také v Belgii, Itálii a Německu. Tam mohla podle dostupných dat delta stát v půli června za 15 procenty všech případů koronavirové nákazy.

„Malý, leč rostoucí počet nákaz vyvolává obavy z toho, že varianta delta by mohla zastavit pokroky, jichž Unie dosáhla za poslední dva měsíce,“ shrnul stav deník The Financial Times.

Londýn sází na další dávku

V Británii, kde bylo plně očkováno šedesát procent dospělých, nákaz přibývá. Úmrtnost je ale nízká. Roste nicméně obsazenost nemocnic a nákaza se objevuje i u plně očkovaných.

Poslední dostupná data z Anglického úřadu pro veřejné zdraví (PHE) ukazují, že z týdenního počtu hospitalizovaných bylo plně naočkováno asi 10 procent pacientů (84 z 806). Jakou vakcínu tito lidé obdrželi, nelze z dat vyčíst.

Británie hlásí prudký nárůst indické varianty delta

Koronavirus

Sousedé jako Irsko, Belgie či Německo proto omezují vstup lidí z Británie. O to by stál i španělský epidemiolog a předák sdružení zdravotníků Javier Segura del Pozo.

„V jistém ohledu bych upřednostnil silnější kontroly či bariéry pro kontrolu kontaktů mezi Británií a Španělskem,“ řekl, ale krátce před zahájením sezony dovolených dodal: „Je tu i ekonomický tlak na usnadnění příjezdu britských turistů.“

Británie se zatím chystá posílit ochranu očkovaných. Ministr zdravotnictví Matt Hancock již oznámil, že plán na dodatečné očkování bude předložen v příštích týdnech. Zatím se podle něj čeká na výsledky testů s různými kombinacemi vakcín, přičemž řada otázek zůstává otevřená.

V Německu převládne indická mutace, je jen otázka kdy, uvedl tamní ministr

Koronavirus

V Německu zase zaznívají podle deníku Die Welt obavy, že kvůli šíření delty bude nutné opět sáhnout k omezení kontaktů, mj. i na školách. Šéf vlivného Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler varoval, že do podzimu bude delta převažovat i v Německu. Otázka prý není, zda se tato varianta stane dominantní, ale kdy převládne.

Optimismem naopak srší Allyson Pollocková, profesorka veřejného zdraví na University of Newcastle. „Veřejnost by se kvůli variantám neměla znepokojovat,“ řekla webu Politico.eu a dodala, že mutace patří k „normální evoluci virů“. Státy by podle ní měly během léta usilovat hlavně o včasné odhalení nakažených a o zamezení šíření infekce.

Indie ohlásila deltu plus
V Indii byla odhalena nová mutace koronaviru, spjatá s variantou delta (B.1.617.2).
Nově objevené mutaci AY.1 (přesněji B.1.617.2.1) se proto říká delta plus.
V Indii bylo zatím potvrzeno 20 případů ze čtyř okresů ve státě Maháráštra.
Ojedinělé nákazy deltou plus byly potvrzeny v Kanadě, Německu, Rusku, Nepálu, Švýcarsku a Polsku.
Více než deset případů se objevilo v Portugalsku, Japonsku a USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám