Hlavní obsah

Británie hlásí prudký nárůst indické varianty delta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Británie hlásí prudký týdenní nárůst počtu záchytů koronavirové varianty delta, kvůli níž země odložila ukončení posledních protiepidemických restrikcí. Za týden do 16. června eviduje vládní zdravotní agentura Public Health England (PHE) 33 630 nových případů delty, která byla poprvé odhalena v Indii, informovala v pátek agentura Reuters.

Článek

V Británii bylo dosud zaznamenáno 75 953 výskytů varianty delta. „Případů rychle přibývá napříč zemí a varianta delta nyní převažuje,” řekla britská zmocněnkyně pro zdravotní záležitosti Jenny Harriesová.

„Je povzbudivé, že stejnou měrou neroste počet hospitalizací a úmrtí, ale budeme to nadále pečlivě sledovat,” dodala.

Evropa rozvolňuje, v některých zemích se ale koronavirová situace zhoršuje

Koronavirus

Na variantu delta nyní připadá 91 procent vyšetřených vzorků, uvedl PHE. V reakci na prudký nárůst případů chce britský premiér Boris Johnson urychlit očkování tak, aby každý dospělý v zemi měl alespoň první dávku vakcíny do 19. července. To je také nově stanovené datum, dokdy mají být zrušena poslední proticovidová omezení v Anglii. Původně slibované datum bylo 21. června.

Od pátku se mohou v Anglii nechat očkovat lidé starší 18 let. PHE zdůrazňuje, že vakcíny jsou stále účinné a poskytují ochranu proti riziku hospitalizace po infikování variantou delta. V pondělí bylo podle PHE v nemocnicích 806 pacientů s variantou delta, což bylo o 423 více než v předchozím týdnu. Mezi hospitalizovanými bylo 527 lidí, kteří ještě nebyli očkováni, a 84 osob, které už dostaly obě dávky.

Není otázkou zda, ale kdy

Obavy z toho, že se varianta delta, která je považována za nakažlivější než většina dosavadních verzí viru, stane dominantní, mají i jiné země. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn v pátek řekl, že není otázka zda, ale kdy se koronavirová mutace delta stane dominantní i v Německu. Vyzval proto k opatrnosti a k nošení roušek. Zatím je podíl mutace delta v Německu šest procent, ale rychle se zvyšuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám