Hlavní obsah

Další želízko v ohni proti Covid-19. Zmírňuje reakci organismu

Novinky,

Epidemie koronaviru stále není na ústupu, experti se proto pokoušejí najít další možné látky, které by mohly zabírat. Svou pozornost také obracejí i k řízení hladiny interleukinu 6 (IL-6), což je protein podílející se na imunitě. Potenciál v něm vidí lékaři na Michiganské univerzitě, které rozčarovaly výsledky s antimalarikem hydroxychlorochinem.

Foto: Profimedia.cz

Molekulární model Interleukinu 6

Článek

Interleukiny jsou proteiny, které se podílejí na imunitní reakci organismu. Interleukin 6 řídí horečku. Působí jak jako cytokin, který podporuje zánět, tak současně jako protizánětlivý myokin.

„Inhibitory IL-6 se zaměřují na specifický typ buňky, kde podle našeho názoru do dochází k největšímu poškození u pacientů s Covid-19,” uvedl profesor interny Vineet Inder Chopra pro web M Heatlth.

„Aktuální klinické zkoušky zjišťují, jaké určité dávky a jejich načasování by mohly být nejprospěšnější. Blokátory IL-6 jsou slibné a já si myslím, že uvidíme jejich větší použití proti Covid-19,“ upřesnil.

Zabránit přehnané reakci těla

Inhibitory IL-6 mají bránit tomu, aby tělo přehnaně reagovalo na nákazu. V Číně byl podán blokátor IL-6 tocilizumab určený proti revmatické artritidě 21 pacientům, u nichž snížil teplotu a u tří čtvrtin z nich zmenšil i jejich závislost na umělé plicní ventilaci. Nyní se provádějí zkoušky i na srovnávací skupině s placebem. Čínská národní zdravotní komise už lék známý pod obchodním názvem Actemra doporučila k léčení zápalu plic. V USA je preparát v třetí fázi klinických zkoušek

Nová naděje? Dva pacienti mohou po podání experimentálního léku dýchat bez ventilátoru

Koronavirus

Další účinná látka sarilumab, známá pod obchodním názvem Kevzara, se už dostala do druhé fáze klinických zkoušek u lidí, u nichž má Covid-19 vážný průběh. Snižuje závažnost zápalu plic. Druhá fáze testů probíhá v Itálii, Španělsku, Francii, Kanadě a Rusku.

„Data z jedné studie v Číně naznačovala, že interleukin 6 může hrát důležitou roli v přehnané zánětlivé reakci v plicích pacientů s Covid-19,” uvedl George D Yancopoulos, prezident společnosti Regeneron, která je jedním z výrobců Kevzary.

Chopra je naopak skeptický k použití antimalarika hydroxychlorochinu.

Nasadili jsme lék na malárii. Je to nadějné, říká šéf Ústřední vojenské nemocnice

Domácí

Obtížný úkol

Najít lék na Covid-19 je obtížené nejen proto, že jde o nový koronavirus, s nímž nejsou zkušenosti. Expertka Lisa M. Jarvisová na serveru Chemical & Engineering News upozornila na to, že se zatím nenašlo mnoho účinných anitvirotik proti koronavirům, které jsou komplexnější než RNA viry.

Jak dobře zabírá remdesivir, původně navržený proti ebole, který dostal i pražský taxikář, se teprve zkoumá.

Taxikář, který dostal experimentální lék, se uzdravuje, oznámil jeho lékař

Koronavirus

Navíc se nasazoval až u pacientů ve vážném stavu, zatímco většina antivirotik zabírá nejlépe při podání hned po nákaze, kdy zabrání rozmnožení viru, což je i případ tamiflu proti prasečí chřipce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám