Hlavní obsah

Choďte do práce a pak buďte doma, poradil Babiš rodičům

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Rozhodnutí vlády zrušit výuku na základních, středních, vyšších odborných a vysokých školách zkomplikuje situaci rodičům menších dětí. Těm patrně nezbude než si vzít ošetřovné, na což však doplatí finančně.

Záznam: Mimořádná TK po jednání Bezpečnostní rady státuVideo: Novinky

 
Článek

„My chceme, aby lidi chodili do práce, to je základ, aby ekonomika šlapala,” shrnul postoj vlády premiér Andrej Babiš (ANO).

„Určitě chceme, aby lidé chodili do práce. Chápeme problém s malýma dětma. Proto jsme rozhodli, že se to netýká mateřských škol, jeslí a dětských skupin,” dodal premiér.

„Aby chodili do práce a potom byli doma s rodinou,“ doplnil premiér na dotaz, jak se mají zachovat rodiče malých dětí, které nemohou zůstat samy doma.

Lidovci chtějí 100 procent platu pro rodiče, kteří zůstanou kvůli koronaviru s dětmi doma

Domácí

„Možnost vzít si ošetřovné bezesporu existuje, protože je to mimořádné opatření na základě zákona,” doplnil následně ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Vzhledem k tomu, že jsme z toho vyňali mateřské školy, věřím, že těch případů bude poměrně málo,” dodal s poukazem na první dva ročníky základní školy, které navštěvují nejmladší děti.

„Rodiče dětí do 10 let mohou kvůli uzavření školy využít ošetřovné při péči o dítě,” uvedla k tématu na Twitteru ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) s tím, že potvrzení rodičům vydá škola, nikoli lékař.

Formuláře jsou podle ní dostupné on-line na webu České správy sociálního zabezpečení a budou rovněž na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí.

Česko má další tři případy lidí s koronavirem

Koronavirus

Ošetřovné lze čerpat devět dní a představuje 60 procent redukovaného denního vyměřovacího základu za kalendářní den.

S odbory a zaměstnavateli hodlá o této problematice jednat i ministr průmyslu Karel Havlíček.

Reklama

Výběr článků

Načítám