Hlavní obsah

Česko zařazeno mezi sedm nejrizikovějších zemí v Evropě

Novinky, Alex Švamberk

Evropské středisko pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) zařadilo ve čtvrtek Českou republiku do skupiny zemí, kde vývoj epidemie covidu-19 vyvolává velké znepokojení. Dalšími jsou mimo jiné Španělsko a Chorvatsko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Andrej Babiš a vicepremiér, ministr vnitra a šéf Ústředního krizového štábu Jan Hamáček

Článek

ECDC dalo najevo velké znepokojení nad vývojem epidemie covidu-19 v sedmi evropských zemích. Kromě České republiky, Španělska a Chorvatska jde i o Bulharsko, Rumunsko, Maďarsko a Maltu.

Středisko uvedlo, že v těchto zemích je „rostoucí počet hospitalizovaných a vážných případů“ a „je nebo brzo bude pozorován rostoucí nebo vysoký počet obětí“.

Mapa nových případů dál tmavne: Nejhorší situace je v Praze a okolí a na Liberecku

Domácí

U dalších třinácti zemí je pozorován nárůst počtu nakažených zejména mezi mladými lidmi, u nichž je menší nebezpečí vývoje vážných příznaků. Mezi těmito zeměmi jsou Francie a Velká Británie. Kvůli vývoji v posledních dnech u většiny těchto zemí „to nyní vypadá, že splní kritéria pro zařazení mezi země s vysoce znepokojivými trendy“, protože i u nich roste počet nakažených z řad starších obyvatel. V této skupině jsou dále Rakousko, Dánsko, Estonsko, Irsko, Lucembursko, Nizozemsko, Portugalsko, Slovensko, Slovinsko, Lotyšsko, Belgie a Švédsko.

Foto: Profimedia.cz

Ředitelka ECDC Andrea Ammonová

Poslední třetí skupina zemí je považována za stabilní s „nízkým“ nebezpečím pro obecnou populaci a mírným pro ohroženou. V této skupině jsou Německo, Itálie, Polsko, Finsko, Řecko, Litva, Kypr a Norsko.

ECDC podotklo, že v EU „zůstává zranitelnost populace vysoká, neboť data ohledně séroprevalence (přítomnosti protilátek na covid-19) ukazují, že úroveň imunity v populaci je ve většině oblastí EU a Velké Británie menší než 15 procent“.

Prymula: Lůžka s ventilátory jsou v Praze téměř zaplněna

Koronavirus

„Většina lidí může být stála nakažena,“ uvedla ředitelka ECDC Andrea Ammonová. „V mnoha zemích, a nejen ve Španělsku, vidíme právě teď vysoký přenos kvůli soukromým setkáním, velkým rodinným večeřím, svatbám a společným setkáním, kde jste s rodinami a přáteli.“ Nevyslovila se však pro úplné uzavření obchodů, restaurací a barů. Toto rozhodnutí by se mělo činit individuálně v souvislosti s tím, zda jsou dodržována opatření o dodržování odstupu ve společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám