Hlavní obsah

Česko ovládla delta, kolumbijské mí se neuchytilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulých dnech upozornila Světová zdravotnická organizace na nové varianty koronaviru, pozornost odborníků i laické veřejnosti přitáhla naposledy ta, která byla pokřtěná řeckým písmenem mí.

Článek

Národní referenční laboratoř (NRL) u nás zachytila jeden vzorek, který v červenci přivezl cestovatel z Kolumbie, kde tato mutace vznikla. Laboratoř mutaci zachytila včas, k žádnému přenosu na dalšího člověka u nás nedošlo.

Nové mutace, které jsou sledovány kvůli své vyšší odolnosti, podle vedoucí NRL Heleny Jiřincové nejsou ani za velkým nárůstem pozitivních případů v Německu a v Rakousku, kde už ohlásili příchod 4. vlny epidemie. Za vším stojí varianta delta, ta je i u nás dominantní v 95 procentech záchytů. Testy ve čtvrtek v Česku odhalily 306 nově nakažených, o téměř sto více než před týdnem.

Mí hlavně v Kolumbii

„Obecně lze říci, že za růstem počtu případů stojí delta a její subvarianty, jejichž počet je nyní 25, ale to je velmi jemná diverzifikace nastavená pro účely lepšího trasování,“ řekla Právu Jiřincová. Subvarianty jihoafrické delty, na které upozornila WHO v minulých dnech, si podle Jiřincové nezaslouží příliš pozornosti.

Pacienti s deltou končí v nemocnicích dvakrát častěji

Koronavirus

„Mí varianta je ve sledované skupině dlouho, nicméně nyní byla pokřtěna WHO, tedy získala řecké písmenné označení,“ vysvětlila Jiřincová. WHO se rozhodla tuto variantu zkoumat, protože vykazuje vlastnosti, které by jí mohly umožnit vyhýbat se přirozené či získané imunitě.

Ještě v červenci byly detekce vázány především na Kolumbii. Nyní je rozšířena na celém americkém kontinentu, záchyty hlásí i Evropa a Japonsko. U našich sousedů na Slovensku zachytili dokonce tři případy varianty mí.

„Incidence v Kolumbii stále stoupá, ale celosvětově je na ústupu a ani prediktivní modely zatím nenaznačují, že by varianta mí měla obstát v konkurenci s deltou,“ sdělila Právu Štěpánka Čechová, mluvčí Státního zdravotního ústavu.

„Záchytem varianty mí se potvrdila i přesná práce Národní referenční laboratoře a laboratoří, které provádějí diskriminační PCR testy, když varian­tu označovanou do minulého týdne pouze číselným kódem zachytila dříve, než se stala variantou zájmu z pohledu WHO,“ dodala Čechová.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám