Hlavní obsah

Pacienti s deltou končí v nemocnicích dvakrát častěji

– Londýn
Novinky, drk

Varianta delta koronaviru posílá do nemocnic dvakrát více nakažených než varianta alfa. Ukázala to velká britská studie publikovaná v renomovaném odborném časopise Lancet.

Foto: Profimedia.cz

Pacient s covidem v Birminghamské nemocnici

Článek

Recenzovaná studie, kterou vedly Anglický úřad pro veřejné zdraví (PHE) a nevládní výzkumná organizace Medial Research Council (MRC), zanalyzovala 43 338 nakažených mezi 29. březnem a 23. květnem, kdy v Británii bujely obě varianty.

Na začátku zkoumání byla na ostrovech dominantní ještě alfa, na konci studie už to bylo naopak, jelikož je delta asi o 40 až 60 procent nakažlivější než původní mutace.

Británie hlásí stovku mrtvých denně

Svět

Z 34 656 případů alfy bylo do 14 dnů přijato do nemocnic 764 lidí, což představuje 2,2 procenta z této skupiny. Mezi 8682 Britů nakažených deltou muselo do nemocnice 196 lidí, tedy 2,3 procenta.

Vzhledem k tomu, že mezi pacienty s alfou bylo výrazně více starších lidí a méně (částečně) naočkovaných, bylo potřeba výsledky pomocí regresní analýzy upravit, aby byly vypovídající.

Poté, co autoři studie zohlednili všechny tyto faktory a přizpůsobili jim výsledky, tak zjistili, že riziko hospitalizace je u varianty delta 2,26krát vyšší.

Na třetí dávky se v USA dostane půl roku po očkování

Amerika

Pouze 1,8 procenta zkoumaných případů pocházelo z řad lidí, kteří obdrželi obě dávky vakcíny, tudíž závěry podle vědců „vypovídají především o riziku hospitalizace u osob, které nejsou očkovány nebo jsou očkovány částečně“.

Reklama

Výběr článků

Načítám