Hlavní obsah

Na třetí dávky se v USA dostane půl roku po očkování

Právo, mcm

Americké regulační úřady vydají podle deníku The Wall Street Journal pokyn, aby se třetí dávky poskytovaly už půl roku po dokončeném očkování, a ne až osm měsíců poté. List se odvolává na zdroj obeznámený s plány Bidenovy vlády v této oblasti. Mluvčí Bílého domu se k tomu odmítl vyjádřit.

Foto: Hannah Beier, Reuters

Očkování na klinice v americkém městě Filadelfie.

Článek

Má se to týkat všech tří vakcín, které se mohou v USA používat – tedy preparátů od firem Pfizer/BioNTech, Moderna a Johnson & Johnson. Těchto očkovacích látek by měl být dostatek, až se 20. září spustí posilovací očkování naplno. USA koupily pro svých 331 milionů obyvatel celkem asi miliardu vakcín od firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Nákazy chráněných budí neklid

Pfizer a BioNTech ve středu oznámily, že požádaly americké úřady o schválení své posilovací vakcíny, a poskytly jim za tím účelem další data potvrzující, že tyto látky zvyšují ochranu.

Plná čtvrtina z celkem 43 tisíc nákaz v oblasti Los Angeles připadla na očkované. Oznámilo to americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (DCD), které se zabývalo obdobím od května do konce července, kdy se už v USA šířila koronavirová varianta delta.

Z dat CDC vyplývá, že jen 3,2 procenta očkovaných musela jít po nákaze do nemocnice a 0,5 procenta se dostalo na jednotky intenzivní péče. Na ventilátor musely pouhé dvě desítky těchto lidí. Mezi neočkovanými, kteří se nakazili, muselo 7,5 procenta do nemocnice a 1,5 procenta na jednotky intenzivní péče. Na ventilátor se dostalo asi 150 pacientů.

Účinek vakcín časem klesá, potvrdila studie

Svět

CDC také aktualizovala studii o účinku očkování mezi zdravotnickými pracovníky v osmi státech USA.

Aktualizace ukázala významný pokles účinnosti očkování mezi očkovanými zdravotníky nasazenými v první linii, kteří se nakazili koronavirem.

V době, kdy dominuje varianta delta, klesla prý účinnost vakcíny během studie na pouhých 66 procent oproti 91procentní účinnosti před příchodem této varianty.

Povzbudivější jsou údaje z Británie. Podle údajů firmy Cignpost zjistili mezi plně očkovanými britskými turisty, vracejícími se v červenci z ciziny, jen čtyři případy nákaz na každý tisíc lidí, tedy pouhá 0,4 procenta. U lidí s jednou dávkou byl podle deníku The Daily Telegraph počet nakažených dvakrát vyšší, tedy osm na každou tisícovku osob testovaných na letišti. Na každou tisícovku neočkovaných pak připadalo 12 nákaz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám