Hlavní obsah

Češi uvázlí v zahraničí spoléhají na pomoc státu. Musejí si však počkat

Novinky, mšv

Kvůli pandemii koronaviru uvázlo v zahraničí množství Čechů. Ti teď spoléhají na pomoc od ministerstva zahraničních věcí, která je ale v některých případech, zejména u těch mimoevropských, v nedohlednu. MZV nicméně vysílá na mezinárodní letiště v Rakousku a Německu autobusy, které mají české turisty dostat zpět do vlasti. Jedná se také o repatriačních letech.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Aktuální situace zkomplikovala dovolenou například čtenářkám Radce a Romaně, které si nepřály zveřejnit příjmení. Ještě před přijatými vládními opatřeními se vydaly do Mexika. O zhruba dva dny také unikly zákazu cest z Evropy do USA, který vydal americký prezident Donald Trump.

Problémy však nastaly při pondělní zpáteční cestě. Češky se rozhodly vydat domů o několik dní dříve kvůli napjaté situaci v Evropě, jelikož však měly přestupovat v New Yorku, nebylo jim umožněno do letadla nastoupit.

„Volaly jsme na ambasádu, abychom se informovaly, co máme nyní dělat. Zaměstnanec velvyslanectví nám sdělil, že je nejdůležitější dostat se do Evropy. Jenže lety byly buď vyprodané, nebo stály 40 tisíc na osobu,“ vysvětluje Radka. „Člověk z ambasády mi na to řekl, že zná i lidi, kteří zaplatili 150 tisíc, a že jde o riziko cestování,“ doplnila.

Jednou z možností, kterou Češky dostaly, bylo také setrvat v zemi o něco déle a zkrátka čekat.

„Nikdo si na nás nevzal ani kontakt. Bylo nám řečeno, že máme žádat o pomoc opravdu až ve chvíli, kdy nebudeme mít jinou možnost,” dodala Romana. Nakonec si zakoupily letenku do britského Manchesteru, kam by měly odletět ve čtvrtek.

O uzavření hranic se dozvěděli od personálu

V podobně bezvýchodné situaci se ocitli také David Pajma s Janou Kalashnikovou, kteří uvázli v Jordánsku. Když odjeli na naplánovanou dovolenou, vůbec netušili, že by se situace v zemi mohla natolik vyhrotit, že dojde k uzavření hranic.

„První zprávu o tom, že zavřou v Jordánsku hranice, jsme se dozvěděli v hotelu z lístečku, který nám strčili pod dveře zaměstnanci. Stálo tam, že je jim to velice líto, ale že jordánská vláda 16. března o půlnoci zastaví veškerou leteckou dopravu. A že si máme užít zbytek pobytu,“ napsali Češi Novinkám.

Situaci začali okamžitě řešit s ambasádou a ministerstvem zahraničních věcí. Na velvyslanectví jim poradili, aby se jakoukoli cestou dostali ze země do Evropy. „Sedli jsme do auta a jeli na letiště, kde panoval absolutní klid. Necítili jsme žádné napětí. Když jsme přišli na řadu, dozvěděli jsme se, že letenky nejsou. Všechny byly vyprodané,“ vysvětlují.

Češi se chtěli do Evropy zkusit dostat přes Dubaj nebo letět do Litvy. Jenže i tentokrát došlo k situaci, že se do Litvy mohou vracet pouze občané země. Obrátili se proto znovu na konzulát, kde je ujistili, že se cesta domů najde. V úterý nicméně neměli Pajma s Kalashnikovou ještě ponětí, jakým způsobem a kdy k návratu dojde.

S naším zastupitelstvem ve Španělsku máme výbornou zkušenost
Miroslava Zlatníková, Češka uvízlá na Tenerife

Poněkud lepší vyhlídky má Miroslava Zlatníková, která odjela na dovolenou na Tenerife. Jelikož si ale pobyt zařizovala sama, nemohla se spolehnout na pomoc cestovní kanceláře. Zpáteční let jí byl zrušen, kontaktovala proto konzulát v Madridu, kde ji odkázali na CK Canaria Travel, jež na středu chystá poslední repatriační let.

„Obratem nám odpověděli, že je v letadle místo a můžeme letět s nimi. Další letadlo odtud poletí nejdříve v květnu,” napsala Zlatníková.

„S čím máme výbornou zkušenost je tedy naše zastupitelstvo ve Španělsku a Canaria Travel, kde situaci řeší, ač s námi nemají nic společného. S čím špatnou, jsou dva mrtví brouci: pelikan.cz a Smartwings, kteří nás sem přivezli a pak mlhavě odkázali do budoucnosti, v níž letecké spojení přestane na čas fungovat,” dodala.

Ministerstvo vysílá autobusy

Ministerstvo zahraničních věcí uvedlo, že dělá vše, co je v jeho silách. „Mimo Evropu řešíme možnost dopravy s dalšími členskými státy, abychom byli schopni si navzájem pomoci. ČR bude vypravovat letadla, kde budou místa pro občany dalších zemí EU, stejně tak jiné země, kde jednáme zase o počtu míst pro české občany,“ napsala Novinkám mluvčí MZV Zuzana Štíchová.

Dodala, že v bezvýchodné situaci rozhodně nikdo nezůstane a zároveň poprosila Čechy v zahraničí o spolupráci a trpělivost.

Na zahraniční letiště v Rakousku a Německu vysílá MZV autobusy, které mají dopravit Čechy zpět do vlasti. Vypravují se dle potřeby — podle počtu lidí, které shromáždí ambasády. „Každý autobus přivezl v průměru třicet lidí,“ uvedla Štíchová.

Itinerář autobusů MZV několikrát denně aktualizuje na svých stránkách, aby se zájemci stihli včas zaregistrovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám