Hlavní obsah

Češi cestují i v době pandemie. Neodrazuje je omezený výběr destinací ani testy

Mezinárodní cestování je vlivem pandemie už téměř rok prakticky zastavené. Přesto mají někteří Češi podle oslovených cestovních kanceláří chuť vypravit se do zahraničí i přes různá omezení, která je ve většině destinací čekají. Touha po dovolené je totiž už větší než nepříjemnosti ohledně vstupních pravidel v podobě testů i omezeného výběru zemí, do nichž lze vyrazit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Evropané prchají před covidem do EgyptaVideo: Reuters

 
Článek

Tuhá zima i nekončící situace ohledně tuzemské epidemie covidu-19. To jsou jen některé z důvodů, proč se klienti cestovních kanceláří opět začínají zajímat o dovolené, přestože vláda občany vyzývá, aby vydrželi doma.

„Blíží se období jarních prázdnin a množství klientů plánuje strávit svou dovolenou v teple u moře, například v Egyptě, na Madeiře nebo třeba na Zanzibaru, Maledivách či v Dominikánské republice,“ napsala Novinkám mluvčí CK Čedok Eva Němečková.

Vakcína jako klíč k cestování. Očkovaní turisté se mnohde vyhnou karanténě

Koronavirus

Drtivá většina těchto destinací ovšem funguje v omezeném režimu. Například Maledivy vyžadují po cestovatelích vstupní test na covid a svůj pobyt mohou strávit jen na jednom ostrově. Obdobně se k situaci staví také Dominikánská republika, stejně tak Egypt, Madeira, Kanárské ostrovy nebo Spojené arabské emiráty. To už však pro mnohé není překážkou.

„Co se týká bližších odletových termínů, je patrné, že lidé utíkají před lockdownem do tepla. Počítají s tím, že i nadále budou muset být na home officu a řada služeb může být zavřená, a tak chtějí alespoň na týden či dva odjet,“ uvedl obchodní ředitel CK Exim Tours Petr Kostka. Za klíčové považuje, že lidé chtějí i přes nepříznivou situaci cestovat, což vyplývá z jejich momentálního zájmu.

Zpřísňující se opatření zájem neumenšila

Češi utíkají prakticky do všech destinací, které to aktuálně umožňují bez nutnosti podstoupit karanténu. V tomto ohledu je jedním z vítězů posledních týdnů tanzanské souostroví Zanzibar, kde není vyžadován ani test. Po vlastní ose se pak někteří vydávají například do Mexika na poloostrov Yucatán nebo do Kostariky, která už před časem oznámila, že bez testu i karantény uvítá naprosto všechny návštěvníky.

Hlava na hlavě a žádné roušky. Letiště na Zanzibaru šokovalo inspektory

Cestování

Po některých destinacích, které obsluhují cestovní kanceláře, je podle mluvčího CK Fischer Jana Bezděka dokonce větší poptávka než obvykle. „Zájem o cestování nijak nepolevuje a ani nijak nezaostává za loňským rokem. Pokud vezmeme dvě momentálně nejžádanější destinace — Spojené arabské emiráty a Egypt, tak zájem je srovnatelný nebo dokonce vyšší,” uvedl a dodal, že u Egypta se dokonce navyšovaly kapacity.

S kartami nijak výrazně nezamíchala ani nová opatření, která začala v minulém týdnu platit. Cestovní kanceláře aktuálně řeší povinnost turistů nechat se otestovat ještě před příletem zpět do České republiky, jak jim to nově ukládá cestovatelský semafor.

Prodej podle Bezděka zpomalil nicméně jen na pár dní. „Rychle jsme zareagovali, zajistili testy, informovali klienty a v posledních dnech prodeje znovu rostou,” vysvětlil.

Bulharsko láká na lyže

Zvláštní kategorii zahraničních destinací pak tvoří Bulharsko, které normálně láká hlavně v létě. Jelikož jde však aktuálně o jedinou relativně blízkou zemi, kde si Češi mohou zalyžovat, zájem o ni rovněž stoupnul. Tvrdí to marketingový ředitel Petr Šatný z CK Alexandria, která se na Bulharsko specializuje.

„O Bansko je letos velký zájem, protože se jedná de facto o jediné otevřené sjezdovky pro české lyžaře,“ uvedl Šatný. Nutný je při tom pouze negativní test na covid.

Češi před návratem domů musí ještě v zahraničí na test. Jinak hrozí karanténa i pokuty

Domácí

Se zájmem o Bulharsko nepohnula ani nová opatření z minulého týdne. „Se zákazníky tuto situaci řešíme, většina je rozladěná, ale vzhledem k uzavření sjezdovek v ČR a nedostupnosti lyžování v dalších zemí to aktuálně na nějaká masivní storna nevypadá,“ napsal Šatný s tím, že klientům by mělo být k dispozici testovací místo přímo v Bansku, a tak výrazné komplikace nepředpokládá.

Do Asie dlouho ne

Se vstupním testem se Češi dostanou i do vzdálenějších destinací. Třeba do Keni, od jara by měly být přístupné také Seychelly, které doufají, že do té doby stihnou naočkovat velkou část populace.

Oproti tomu destinace v jihovýchodní Asii, jako Thajsko, Srí Lanka či Indonésie, které bývají přes zimu populární, zůstávají takřka hermeticky uzavřené.

Thajsko funguje pro turistiku jen ve velmi omezeném režimu, indonéský ostrov Bali datum otevření už několikrát posunul. Ze září na začátek letošního roku a pak na konec března. Vstup je povolen jen rezidentům nebo na speciální víza.

Seychely povolí vstup očkovaným turistům z celého světa

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám