Hlavní obsah

Černý scénář kolabujících nemocnic se nenaplňuje

V nemocnicích na konci října bylo potřeba pětkrát více míst pro pacienty s covidem-19 než na jeho začátku. Na začátku října to bylo méně než 3500, ale 27. října pobyt v nemocnici potřebovalo už 15 663 lidí. Těžké pro zdravotnická zařízení budou podle bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly ještě příští dva týdny.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Zdravotníci krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně u pacienta s covidem.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Už jen třináct krizových lůžek s technologií podpory dýchání zůstává volných v celém Libereckém kraji. Lůžka, která se ve čtyřech páteřních nemocnicích obsazují nejvážněji nemocnými, se v předchozích dnech rychle zaplnila.

Máme rezervu a jsme schopni v případě potřeby počet lůžek navýšit
Adam Fritscher, FN Olomouc

„Situaci by mohly zlepšit ventilátory, které má krajům distribuovat stát. Počet ventilátorů, jež jsme z centrálních zdrojů dostali, je ovšem nula,“ postěžoval si Přemysl Sobotka (ODS), náměstek hejtmana.

„V regionu je stále poměrně hodně seniorů mezi nemocnými,“ varoval liberecký krajský hygienik Vladimír Valenta.

„To znamená, že hospitalizovaných bude ještě dále přibývat, protože tento trend má zhruba čtrnáctidenní setrvačnost,“ dodal.

Pacienty vozí k sousedům

Na hraně kapacitních i personálních možností jsou již několik dnů nemocnice ve Zlíně, Uherském Hradišti, Kroměříži a ve Vsetíně. Kvůli blížící se přetíženosti už muselo vedení Nemocnic Zlínského kraje odeslat prvních třináct pacientů s covidem-19 do sousedních krajů. Poslední pacient směřoval do Havířova hned po domluvě s lékaři na urgentním příjmu.

Polní nemocnice Brno se může otevřít s předstihem již v pátek

Koronavirus

Zlínsko se minulý týden dostalo na první příčku v počtu nakažených od začátku epidemie na sto tisíc obyvatel mezi kraji. Podle ministerstva zdravotnictví se v regionu nemoc covid-19 prokázala u 4043 lidí ze 100 tisíc.

Chybějí zdravotníci

Největším problémem, který aktuálně například nemocnici ve Zlíně trápí, jsou rostoucí počty zdravotníků, kteří chybějí v jejím provozu. „Aktuálně nám v souvislosti s covidem, jinými diagnózami či ošetřovným chybí už 700 zdravotníků,“ poznamenal předseda představenstva Nemocnic Zlínského kraje Radomír Maráček.

Možnost zřizovat další covidová lůžka včera pozbylo všech pět nemocnic Zdravotnického holdingu Královéhradeckého kraje. „Je to hlavně kvůli nedostatku zdravotnického personálu. Situace se bude řešit spíše ‚logisticky‘, předáváním pacientů s lehčím průběhem na covidová lůžka následné péče,“ přiblížila mluvčí holdingu Lucie Chytilová.

Přestaňte kouřit, uvolníte lůžko v nemocnicích, vyzývají lékaři

Koronavirus

Hradecké krajské nemocnice nyní dohromady nabízejí zhruba 300 speciálních lůžek pro nemocné s covidem. Maximálně dvacítku covidových lůžek, z nichž dvě nyní slouží pro kriticky nemocné pacienty, může v krajním případě nabídnout soukromá Nemocnice Vrchlabí.

Královéhradecká fakultní nemocnice v pondělí pečovala o zhruba 140 pacientů ohrožených covidem. „Podle potřeby jsme schopni další lůžka navyšovat,“ tvrdí mluvčí fakultní nemocnice Jakub Sochor.

Nemocní lékaři i sestry

Zdravotnická zařízení v Jihomoravském kraji a na Vysočině zatím v naprosté většině situaci zvládají vlastními silami. Až na výjimky se zatím nepočítá s masivnějším přesunem pacientů do jiných zařízení, i když zejména z menších nemocnic to nelze vyloučit. Jen o uplynulém víkendu například převzali zdravotníci z Fakultní nemocnice Brno do své péče pacienty ve vážném stavu z Ivančic, Boskovic nebo z Kroměříže.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Zdravotníci Krajské nemocnice Tomáše Bati ve Zlíně u pacienta s covidem.

Nejsložitější je personální situace. Například Fakultní nemocnice u svaté Anny má již přes 160 nemocných z řad personálu.

„Jde o 25 lékařů, 132 nelékařů a pět fyzioterapeutů,“ řekla Právu mluvčí Dana Lipovská a dodala, že doslova žádná ruka nezahálí. Obdobně je na tom i brněnská fakultní nemocnice. Ta má v domácí karanténě 378 zaměstnanců.

MAPA: Počty volných a obsazených lůžek v nemocnicích

Domácí

Podle mluvčí novoměstské nemocnice Tamary Peckové Homolové se stále ještě daří držet kapacitu i pro necovidové pacienty. Tady pomáhá nejvyšší počet dobrovolníků v rámci vysočinských nemocnic. Momentálně jich zde působí šedesát.

Černé scénáře, které odhadovaly, že k naplnění lůžek nemocnými covidem-19 by mohlo na jihu a západě Čech dojít už počátkem listopadu, se naštěstí nenaplnily.

„Hospitalizovaných ke dnešku je o 12 procent méně, než jsme předpokládali před týdnem,“ sdělil Právu kandidát na hejtmana Martin Kuba (ODS). Odsouvá se tak datum, kdy by mohlo dojít k dosažení maximální kapacity jihočeských nemocnic, na 14. listopadu. Původní černé scénáře předpokládaly už 4. listopad.

V plzeňské fakultní nemocnici bylo v pondělí hospitalizováno 214 pacientů nakažených koronavirem, za necelých čtrnáct dní jejich počet stoupl o šedesát. „V případě potřeby můžeme vyčlenit další čtyři lůžka na JIP a celou stanici v interním pavilonu s dalšími pětadvaceti lůžky,“ sdělila Právu mluvčí nemocnice Gabriela Levorová.

Vystrašení lidé s koronavirem volají sanitky zbytečně. Chtějí do nemocnice, než dojdou lůžka

Domácí

Ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL) je momentálně hospitalizováno 163 covid pozitivních pacientů. Nedostatek infekčních lůžek tady nehrozí. „Na oddělení intenzivní péče, kde máme k dispozici 88 lůžek, leží 52 pacientů a na standardním infekčním oddělení se 177 lůžky máme 111 obsazených,“ řekl v pondělí Právu mluvčí FNOL Adam Fritscher s tím, že celkový počet 265 infekčních lůžek je momentálně dostatečný.

„Máme rezervu a jsme schopni v případě potřeby počet lůžek navýšit,“ zdůraznil mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám