Hlavní obsah

Přemysl Sobotka

Foto: Petr Horník, Právo
Článek

Přemysl Sobotka se již dříve netajil svými ambicemi stát se po Václavu Klausovi novou hlavou státu. Svou kandidaturu potvrdil v roce 2012, kdy také porazil protikandidáta Evžena Tošenovského v primárkách ODS. Na rozdíl od Klause chtěl konsolidovat zahraniční politiku s vůlí vlády a parlamentu.

Přemysl Sobotka se narodil 18. května roku 1944 v Mladé Boleslavi a vystudoval Fakultu všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Po promoci nastoupil nejprve na chirurgické oddělení liberecké nemocnice, kde působil po dva roky. Odtud pak přestoupil na rentgenologii, jejímž přednostou se stal v roce 1991. Je absolventem Večerní univerzity marxismu-leninismu.

Do politiky vstoupil Sobotka hned po listopadových událostech. V Liberci se podílel na založení místní organizace Občanského fóra, po jeho rozpadu se stal členem ODS a zapojil se do komunální politiky. Ve svém rodném městě působil jako radní do roku 1996, kdy byl poprvé zvolen do Senátu.

Foto: Profimedia.cz

Přemysl Sobotka a Mirek Topolánek

V Senátu zasedal nepřetržitě od roku 1996. V letech 2004 až 2010 byl jeho předsedou, po zbytek času pak místopředsedou komory.

Životní krédo:
"Jako lékař i jako politik jsem přísahal, že lidem budu pomáhat, a ne škodit."

Sobotka si získal ve svém kraji značnou oblibu díky často úzké spolupráci s místními starosty, navíc v médiích vystupuje jako lokální patriot, na což voliči rovněž slyší. Image bezkonfliktního, seriózního politika, který má své zkušenosti s reprezentací ČR na zahraniční scéně, také nakonec nahrála tomu, že ho ODS vyslala v roce 2013 do prezidentské volby.

O jeho kandidatuře se spekulovalo již dlouho, Sobotka sám pak v médiích potvrdil v roce 2010, že svou kandidaturu zvažuje, rozhodující však bylo až stanovisko strany.

"Spiknutí" proti Topolánkovi

V březnu stejného roku na sebe Sobotka upozornil svým nekompromisním přístupem k aféře, která se rozpoutala kolem jeho stranického šéfa Mirka Topolánka. Ten se v neformálním rozhovoru na kameru dopustil několika kontroverzních výroků o katolících, Židech či voličích ODS.

Sobotka dva měsíce před volbami veřejně požadoval jeho rezignaci a odstoupení z kandidátky. K výzvě se připojila velká část ODS a výkonná rada nakonec rozhodla o stažení Topolánka z role volebního lídra. Topolánek pak zůstal už jen formálním šéfem ODS.

Sobotka kandidátem na prezidenta

Na půdě Senátu hájil Přemysl Sobotka zájmy svých voličů zejména v oblasti zdravotnictví, sociálních služeb a regionální politiky. Je podruhé ženatý, z prvního manželství má dvě dcery Věru a Martinu, v druhém manželství vyženil syna Prokopa.

Sobotka v roce 2012 ohlásil, že se bude ucházet o prezidentský post po Václavu Klausovi. Na jaře téhož roku porazil svého stranického soupeře Evžena Tošenovského v primárkách ODS.

První kolo prezidentské volby z 11. a 12. ledna 2013 ale přineslo Přemyslu Sobotkovi i jeho straně drtivé zklamání. Z devíti kandidátů skončil na předposledním místě a získal jen 2,46 procenta hlasů, což znamenalo podporu pouhých 126 846 voličů. Sobotka výsledek označil za velkou prohru. Prezident Václav Klaus zase mluvil o debaklu pravice a strašlivé prohře pro ODS.

Sobotka ze všech kandidátů v prvním kole "pořídil" jeden voličský hlas nejdráž. Podle podílu odhadovaných nákladů na kampaň ho stál zhruba 121 Kč. Vítězného Miloše Zemana v tomto porovnání vyšel jeden hlas asi na osm korun a druhého Karla Schwarzenberga přibližně na osmnáct korun.

V roce 2016 se rozhodl svůj mandát senátora už neobhajovat.

V roce 2016 kandidoval do zastupitelstva Libereckého kraje a byl zvolen, čemuž pomohly i preferenční hlasy (z 10 místa se dostal na třetí). V listopadu téhož roku byl pak zvolen náměstkem hejtmana pro oblast zdravotnictví.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Problémy se jmenovcem Bohuslavem

Starosti mu občas činil kvůli shodě příjmení jeho jmenovec, nyní již bývalý předseda konkurenční ČSSD Bohuslav Sobotka. Když například Bohuslav Sobotka vyvolal mediální rozruch kolem svého sedmimiliónového bytu, který si pořídil za veřejné peníze určené pro jiné účely, postěžoval si Sobotka z ODS, že si jej s kauzou dávají občané do souvislostí. V titulcích se totiž objevilo pouze příjmení politika, Přemysl Sobotka se kvůli tomu podle svých slov stal terčem kritické korespondence.

Nejzávažněji v tomto smyslu poškodily Přemysla Sobotku dezinterpretace kolem jeho již zmíněného výpadu proti Topolánkovi z roku 2010. Přemysl Sobotka poté, co Topolánek odmítl rezignaci, nechtěl věc bezprostředně komentovat a vypnul si mobilní telefon.

Nicméně zanedlouho zveřejnila ČTK jeho údajnou tiskovou zprávu v níž ostře napadal jak Topolánka, tak celou ODS. V ČT se kvůli tomu otevřely debaty mezi odborníky o prohlubujícím se vnitrostranickém rozkolu, později ale vyšlo najevo, že autorem tiskové zprávy byl Bohuslav Sobotka. Přemysl Sobotka pak v reakci na to požadoval omluvu médií.

Když ho o několik dní později nazvala moderátorka Českého rozhlasu - Radiožurnálu omylem Bohuslavem Sobotkou, odmítl šéf Senátu pokračovat v telefonním rozhovoru a rovnou zavěsil. Ovšem přeřeknout se takto podařilo už i jeho stranickému šéfovi Petru Nečasovi, a to slovy: "Bohuslav Sobotka má moji podporu pro kandidaturu na prezidenta".

Články k tématu