Hlavní obsah

Čeká nás temná zima, tvrdí imunologové. Druhá vlna koronaviru se potká s dalšími infekcemi

Novinky,
Londýn/Washington

Druhá vlna koronaviru, která zasáhne Evropu na podzim, bude mít více obětí, protože ve stejné době by mohly proběhnout epidemie jiných nemocí, varoval ve čtvrtek v rozhovoru pro list The Daily Telegraph představitel Světové zdravotnické organizace (WHO) pro Evropu Hans Kluge. Podobně se vyjádřil přes Kongresem i americký imunolog Rick Bright, který varoval před „temnou zimou”.

Foto: Pool, Reuters

Příprava nové nemocnic pro nakažené koronavirem v Londýně

Článek

Kluge upozornil, že i když počet nových případů v Itálii, Franci a Velké Británii začal klesat, neznamená to konec pandemie. Epicentrum se v Evropě přesunulo na východ, kde přibývá nakažených v Rusku, Bělorusku a na Ukrajině či v Kazachstánu.

Podle něj ještě nenastal čas se radovat. Země by měly posílit své zdravotní systémy, zvýšit počet lůžek na jednotkách intenzivní péče i odděleních primární péče. „Japonsko a Singapur pochopily, že není čas na oslavu, ale že je to čas na přípravu. To je to, co dělají skandinávské země - nevylučují druhou vlnu, ale doufají že bude omezená a rychle ji zvládnou,“ uvedl Kluge. Navíc se podle něj mohou přidat epidemie jiných nakažlivých nemocí.

„Mám velké obavy z dvojité vlny, na podzim můžeme mít druhou vlnu covidu a vlnu sezónní chřipky nebo spalniček. Před dvěma lety jsme v Evropě měli 500 000 dětí, které nedostaly první dávku očkování proti spalničkám,“ varoval Kluge.

Koronavirus tu možná bude napořád, říká expert WHO

Koronavirus

Hlavní britský zdravotní expert profesor Chris Whitty už dříve také varoval, že druhá vlna může být vražednější než první, jak tomu bylo u pandemie španělské chřipky u let 1918 až 1920. A tvrdě zasaženy by mohly být země, které první vlna tolik nepostihla, dodal Kluge: „Z historie víme, že země, které nebyly pandemií zasaženy zpočátku, jí mohly být zasažené při druhé vlně. Co vidíme v Africe a ve východní Evropě? Jsou pod (průměrnou) křivkou (nákaz). Některé tyto země říkají - nejsme jako Itálie. Naneštěstí mohou být zasažené druhou vlnou, takže bychom měli být velmi opatrní.“

Hrozba nejtemnější zimy

Podobně jako Kluge hovořil ve čtvrtek před zdravotním výborem americké Sněmovny reprezentantů i imunolog Rick Bright, který byl odvolán z vedení Úřadu pro pokročilý biomedicínský výzkum a vývoj (BARDA). Podle svých slov kvůli tomu, že odmítal schválit Trumpem doporučované použití antimalarika chlorochin pro léčbu nakažených covid-19, neboť nebyla potvrzena jeho účinnost.

V USA vyhodili experta na vývoj vakcín, byl proti neprověřené léčbě covid-19

Koronavirus

Upozornil, že pokud Spojené státy nepřipraví plán pro druhou vlnu, země „zažije nejtemnější zimu v moderní historii“. Času je podle něj málo: „Okno se zavírá. Jestliže selžeme při vývoji koordinované národní odpovědi postavené na vědeckém základě, bojím se, že pandemie bude mnohem horší a delší a bude mít bezprecedentní počet nemocných a obětí. Nepopiratelným faktem je, že se na podzim covid-19 vrátí doprovázený výzvami sezónní chřipky a vytvoří bezprecedentní tlak na náš zdravotní systém,“ řekl Bright na úvod slyšení.

Dodal, že balení remdesiviru stále není dost a že jeho snaha zvýšit jeho dostupnost byla bezúspěšné. Upozornil, že vakcína může být při nejrychlejším postupu vývoje v nejlepším případě za 12 až 18 měsíců. Ale že si „sám myslí, že to bude trvat déle“.

Opatrně s uvolňováním

Vzhledem k tomu, že na covid-19 neexistuje ani lék, ani vakcína, Kluge upozornil, že jakékoli uvolňování opatření by mělo být provázeno zvýšeným testováním a trasováním nakažených: „Lidé si myslí, že omezení skončila. Ale nic se nezměnilo. Balíček pro úplnou kontrolu nemoci musí zůstat. To je klíčové.“ A varoval před upřednostňování ekonomiky před zdravím. Veřejné zdraví musí být na špičce (vládní) agendy.

Další představitel WHO David Nabarro upozornil v rozhovoru pro BBC, že se život změní a už nebude takový, jaký byl: „Adaptujeme naše chování, abychom minimalizovali hrozby. Víme, že jsou oblasti, kde to bude obtížné, ale naučíme se, jak se bavit, jak dělat svou práci, jak společensky žít a být se svými rodinami.“

Reklama

Výběr článků

Načítám