Hlavní obsah

Británie otevřela školy. Nechávat děti dále doma by byl větší hazard, tvrdí Johnson

Velká Británie v pondělí po dvou měsících online výuky znovuotevřela většinu škol, zejména v Anglii. Podle premiéra Borise Johnsona by pokračování uzávěry škol bylo nakonec riskantnější a manko v probírané látce by se zvětšovalo. Návrat dětí do lavic podle něj „nebude skutečným rizikem”. Podle ministra školství Gavina Williamsona by se navíc mohly zkrátit letní prázdniny.

Foto: Pool, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Miliony dětí v Anglii se vracejí do školy po více než dvou měsících studia doma. Mnoho středních škol čeká během tohoto týdne podle zpravodajské stanice BBC postupný návrat, který umožní žákům absolvovat testy na covid-19. V učebnách budou navíc nosit obličejové masky.

Školy asi do Velikonoc, bary do května. Londýn nespěchá

Evropa

Očekávalo se také, že většina britských základních škol má být od tohoto dne otevřena pro všechny žáky. Podle Johnsona jde o „první krok k normálnosti”.

Dobrovolné testování - i bez testu může žák do školy

Středoškoláci se budou na koronavirus pravidelně testovat, a to nejprve třikrát ve škole, než se přejde na samotesty doma. Průzkum od ředitelů naznačil, že 76 procent SŠ bude mít postupný návrat, přičemž různé ročníky začínají v různé dny, aby byl čas na otestování.

V rámci tohoto znovuotevření mají nejprve absolvovat dva testy týdně ve škole s výsledky do 30 minut, aby se podchytily především bezpříznakové případy. Odhalení asymptomatických případů má být prvotním cílem i u studentů rovněž znovuotevřených vysokých škol.

Rektorka: Online výuka přinesla nové možnosti, ale ke studiu patří setkávání

Věda a školy

„Dojde k úplnému návratu žáků, ale nebude to plošně přímo od onoho pondělí 8. března,“ konstatoval o víkendu podle BBC vedoucí odboru ředitelů škol Geoff Barton, který popsal testovací místa ve školách jako „polní nemocnice“.

Testy na covid s výtěry z nosu a krku jsou však dobrovolné, přičemž ředitelé škol upozorňují, že získat souhlas rodičů je největší obtíž. Rodiny žáků základních škol mohou například, mají-li zájem, požádat o zaslání testovací sady, aby se mohly dvakrát týdně „zkontrolovat”.

Důležité je, že žákům nebude bráněno v návratu do školy, pokud nesouhlasí s testováním nebo ho nemohou absolvovat, zdůraznila už před pár dny BBC. Zaměstnanci školy nebo žáci, kteří mají pozitivní test, by se měli izolovat. Pokud se test provede doma, měli by si pro potvrzení výsledku také zarezervovat druhý test v místním odběrovém centru.

Dorazil první milion antigenních testů do škol

Domácí

Obličejové masky se mají nosit ve třídách středních škol, kde není možné sociální distancování, alespoň po následující týdny. Nicméně podle náměstkyně pro děti a rodinu britského ministerstva školství Vicky Fordové budou roušky jen „důrazně doporučeny”, nikoli však přímo povinné, protože někteří žáci z nich mohou být „velmi nervózní“.

Po dětech na ZŠ se ani vůbec nebude žádat, aby nosily ochranu dýchacích cest či aby se nechaly testovat, dodal deník Evening Standard.

Ministr školství: Školy už kvůli pandemii nezavřou

Podle Williamsona si však středoškoláci obecně „uvědomují důležitost” těchto ochranných prostředků, napsal server The Daily Mail.

Ministr rovněž říká, že testování bude hrát klíčovou roli - navzdory obavám o příslušnou logistiku a také o počet rodin, kterým bude nařízena izolace kvůli „falešné pozitivitě“. Trvá na tom, že školy kvůli pandemii znovu nezavřou.

Vláda navíc podle něj zvažuje různá opatření, která by pomohla žákům dohnat ztracené učivo, a to včetně delších školních dnů nebo kratších prázdnin.

Britská vláda chce zákonem chránit svobodu slova

Evropa

Je třeba ještě připomenout, že v jednotlivých částech Spojeného království platí ohledně škol různá pravidla. Nejmladší žáci se již dříve vrátili do školy ve Skotsku a Walesu, zatímco někteří žáci ZŠ v Severním Irsku se do školy vrací také v pondělí 8. března.

Všichni žáci středních škol ve Skotsku se od 15. března vrátí do třídy na „částečný úvazek”, informuje BBC. Ve Walesu se někteří žáci SŠ vrátí 15. března, přičemž všichni tamní středoškoláci budou na všechny hodiny denně zpět ve škole od 12. dubna. A někteří starší žáci v Severním Irsku se vrátí 22. března.

V Česku je otevření škol opět v nedohlednu

Zato česká vláda sice plánovala, že by se situace mohla zlepšit od března, kdy se měli za podmínky pravidelného testování vrátit maturanti, praktická výuka na SŠ a žáci posledních ročníků ZŠ.

Podivným tendrem na dodávku antigenních testů pro školy se zabývá antimonopolní úřad

Ekonomika

Testy nakoupené do škol mají jít do firem

Domácí

Jenže kvůli nepříznivé epidemické situaci od 1. března naopak přišly další restrikce, kdy se s přísnějším omezením pohybu na tři týdny zavřely i první a druhé třídy ZŠ, školy speciální a mateřské. Fungují jen ty pro děti rodičů pracujících ve zdravotnictví nebo v rámci integrovaného záchranného systému. Není vůbec jasné, jak to bude po těch třech týdnech, tedy za dva týdny.

Plaga: Pro návrat žáků do škol je třeba udělat maximum, jakmile to půjde

Věda a školy

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám