Hlavní obsah

Dorazil první milion antigenních testů do škol

Právo, Jakub Kotalík
Praha

Na Letiště Václava Havla v Praze dosedlo v sobotu letadlo s více než milionem čínských antigenních testů, které stát objednal pro samotestování žáků ve školách. Materiál však odvezli hasiči do skladu ve Svojšicích, jelikož vláda kvůli zhoršující se epidemické situaci nakonec návrat dětí do škol odložila.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Hasiči při přebírání testů

Článek

„Testy přišly v plánovaném termínu a v dohodnutém množství. Přestože jsme návrat žáků do škol museli odložit, testy v budoucnu rozhodně využijeme,“ sdělil ministr vnitra a předseda ústředního krizového štábu Jan Hamáček (ČSSD).

Na letišti přebrali první dodávku testů od společnosti Lepu zástupci resortů vnitra, školství a zdravotnictví. „Zásilka dorazila v pořádku a její obsah byl v souladu s podepsanou smlouvou,“ informovala mluvčí vnitra Klára Dlubalová.

Stát objednal celkem 3,6 milionu testů, přičemž by do Česka měly dorazit do poloviny března. Jde o neinvazivní testy, jelikož na rozdíl od těch klasických si vzorky mohou odebírat sami žáci z přední části nosu. Stejné se používají v rakouských školách.

Od pondělí zavřou školy i školky

Domácí

Narychlo zadaná zakázka na testy přitom vyvolala řadu otázek i roztržku uvnitř vlády. V polovině února komise složená ze zástupců ministerstev vnitra, zdravotnictví a školství vybrala jako dodavatele společnost Tardigrad International Consulting. Při ceně 65 korun za kus má stát celkem za testy zaplatit více než 237,5 milionu korun.

Podle ministerstva vnitra splnila vítězná společnost, vybraná ze seznamu připraveného resortem zdravotnictví, formální podmínky výběru a schopnost dodat včas požadované množství testů.

Nejasnosti kolem dodavatelů

Jenže server Seznam Zprávy následně uvedl, že tendr zpochybnila firma Chironax, která tvrdila, že vítězná konkurence nesplnila podmínky, a za stejné zboží nabídla o 40 milionů nižší cenu.

Plaga: Pro návrat žáků do škol je třeba udělat maximum, jakmile to půjde

Věda a školy

Vítězný Tardigrad sídlí na stejné adrese na pražském letišti jako hotel Marriot, nezveřejňuje účetní uzávěrky a jejími bývalými spoluvlastníky byly pochybné firmy ze zahraničí. Seznam Zprávy v pátek na základě informací od Finančního analytického úřadu navíc uvedly, že vítěz tendru dosud nezaplatil zálohu čínskému výrobci testů.

Server Neovlivní.cz zase napsal, že společnost Tardigrad International Consulting je od vzniku v říjnu 2016 v celkové ztrátě téměř 12 milionů korun, za předloňský rok prodělala 2,4 milionu.

Jednatelka firmy Monika Jírovcová ale podle ČTK odmítá, že by firma neměla dostatek peněz. První platba za testy podle ní odešla bez problémů a firma o všem pravidelně ministerstvo vnitra informuje. Tardigrad podle Jírovcové zakázku financuje kombinací úvěru a faktoringu, díky čemuž má smluvně zajištěny všechny potřebné finance.

Uzavření škol bude problém spíše pro rodiče, míní šéf asociace ředitelů ZŠ

Koronavirus

Avšak také vůči stěžující si společnosti Chironax se objevily varovné signály. Z tendru byla podle Hamáčka vyřazena na základě upozornění od Bezpečnostní informační služby (BIS). Podle médií je firma napojena na lobbistu Tomáše Horáčka, který je stíhán v kauze ovlivňování zdravotnických tendrů. Hamáček už minulý týden Právu řekl, že si na výsledky soutěže stěžuje firma, která vyvíjela nestandardní nátlak na výběrovou komisi.

Minulé pondělí se tendrem zabývala vláda, ale nezrušila jej. Jedním z argumentů byla i časová tíseň, pokud mělo k otevření škol na začátku března dojít. Tardigrad nakonec stihl první várku testů dodat den před termínem.

Reklama

Výběr článků

Načítám