Hlavní obsah

Podivným tendrem na dodávku antigenních testů pro školy se zabývá antimonopolní úřad

Novinky, ČTK, bož

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se zabývá tendrem na antigenní testy pro školy, který vypsalo ministerstvo vnitra. Podnět podala firma, která oslovena nebyla, správní řízení ale zatím úřad nezahájil. Potvrdil to mluvčí úřadu Martin Švanda.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Tendrem vypsaným jeho ministerstvem se zabývá ÚOHS.

Článek

Na internetu a v médiích výběr vyvolal vlnu kritiky. Řadě lidí se nelíbilo, že ministerstvo vybralo firmu Tardigrad International Consulting se vkladem tisíc korun a bez historie státních zakázek. Server Neovlivní navíc upozornil, že firma byla poslední dva roky ve ztrátě 12 milionů.

„Za tisícikorunové eseróčko vystupuje coby jednatelka Monika Jírovcová, skutečný majitel ale není jasný,” dodal server. Jírovcová totiž firmu založila z pověření dvou občanek Dominikánské republiky, které figurují v analýze investigativní skupiny Bellingcat o praní špinavých peněz.

Dalším problémem zakázky je, že podle někteří dodavatelé nebyli osloveni. „Úřad pro ochranu hospodářské soutěže obdržel v dané věci podnět od jednoho z dodavatelů zdravotnického materiálu, který si stěžuje na to, že nebyl v rámci výběrového řízení osloven. Úřad podnět prošetřuje a od ministerstva vnitra si vyžádal příslušnou dokumentaci. Správní řízení zahájeno nebylo," uvedl mluvčí ÚOHS Švanda.

Dorazil první milion antigenních testů do škol

Domácí

Ministerstvo vnitra vyhlásilo vítěze výběrového řízení na dodávku 3,6 milionu antigenních testů před dvěma týdny. Společnosti Tardigrad International Consulting mají daňoví poplatníci zaplatit celkem čtvrt miliardy korun.

O seznamu oslovených firem oficiálně rozhodovalo ministerstvo zdravotnictví. Na finální sestavu možných distributorů dalo deset kandidátů, ze kterých následně zástupci resortů školství, zdravotnictví a vnitra vybralo vítěze.

Ministerstvo vnitra odmítlo podání podnětu k ÚOHS komentovat. Seznam oslovených firem dávala dohromady pracovní skupina Jana Wolfa z oddělení léčiv a zdravotnických prostředků ministerstva zdravotnictví. Na základě jakých kritérií byl finální seznam vytvořený, ministerstvo neuvedlo.

Reklama

Související články

Vláda shání miliony testů do škol

Návrat maturantů SŠ a žáků posledních ročníků VOŠ do lavic má podle plánů začít 1. března. Pokud však vláda sežene včas dostatek testů, kterých bude pro...

Výběr článků

Načítám