Hlavní obsah

Blatný: Vakcína dorazí o Vánocích, první dávky půjdou do Prahy a Brna

Novinky, ber

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Očkování proti koronaviru v Česku odstartuje zřejmě 27. prosince, mezi prvními by měli dostat vakcínu zdravotníci, kteří se starají o covidové pacienty s těžkým průběhem nemoci. V pátek to při návštěvě v Ústřední vojenské nemocnice v Praze řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO).

TK ministra zdravotnictví Jana Blatného a ředitele ÚVN Miroslava ZavoralaVideo: Novinky

 
Článek

Blatný uvedl, že první dávka vakcíny dorazí do České republiky během Vánoc, 26. nebo 27. prosince. „První dávka bude distribuovaná zejména do Prahy a do Brna,“ uvedl. „Do konce roku se první vakcíny dostanou do všech krajů,“ doplnil.

Od firmy Pfizer má Česko objednáno celkem dva miliony dávek vakcíny, dodávány budou postupně. Do konce roku by mělo podle Blatného dorazit 10 tisíc dávek, to při potřebě dvojího očkování vystačí pro 5000 lidí.

Jako první by měli vakcínu dostat zdravotníci, kteří se starají o pacienty na jednotkách intenzivní péče či na plicní ventilaci. Seznam by měla dodat do začátku příštího týdne vakcinační centra, kam budou první dávky směřovat.

Blatný zmínil, že část z prvních dávek by měla být vyhrazena i pro seniory, tedy lidi nad 65 let. Jak se dávky navýší v průběhu ledna, budou prý skupiny upřesňovány.

Kdo bude očkovat? Kde se bude očkovat? STAN tepe Babišovu vládu

Koronavirus

Blatný navštívil nemocnici spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO), aby probrali s vedením připravenost zdravotnického zařízení na očkování proti covidu-19. Premiér nakonec před novináře nepředstoupil kvůli vystoupení ve Sněmovně k státnímu rozpočtu.

Zatímco v Německu by měla být do úterý dokončena centra pro plánované očkování proti covidu-19, které by do léta 2021 mohlo absolvovat až 50 milionů Němců, Česku propracovaná strategie očkování chybí. Vláda kvůli tomu čelí sílící kritice ze strany opozice i odborníků, kabinet ale kritiku odmítá.

Očkovací centra jako v Německu nepotřebujeme, řekl Blatný

Domácí

Podle Blatného Česko centra jako v Německu nepotřebuje. „Ve chvíli, kdy postavíte vakcinační centrum mimo nemocnici, musíte stejně povolat zdravotnické pracovníky. Německý systém je trošku odlišný a nemyslím si, že by to bylo v kontradikci,“ řekl ve středu.

Již ve středu navštívili premiér s ministrem zdravotnictví kvůli očkování páteřní nemocnice v Praze. Podívat se byli ve Fakultní nemocnici Motol či v Thomayerově nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám