Hlavní obsah

Kdo bude očkovat? Kde se bude očkovat? STAN tepe Babišovu vládu

Novinky, Klára Beranová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Proočkování populace proti koronaviru je pro Česko „největší logistickou výzvou za posledních 30 let“, míní poslanci za Starosty a nezávislé (STAN). Upozorňují ale, že zatím stále není jasné, jak má probíhat. Vláda podle nich v přípravě selhává.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf hnutí STAN Vít Rakušan.

Článek

„Je to mnohem složitější problém než trasování. Stojíme před mnohem větším problémem, než jsme byli na jaře. Nejsou informováni hejtmani, nejsou připravená očkovací centra. Kdo bude očkovat? Kde se bude očkovat?“ ptal se jejich předseda Vít Rakušan.

„Vidíme naprosté selhání v logistice. Obáváme se, že očkování budou provázet zmatky,“ přidal se s kritikou lidovecký poslanec Jan Bartošek.

Česko spolu s dalšími zeměmi EU bude moci začít očkovat, až bude schválená vakcína. Zatímco ale třeba v Německu už staví očkovací centra, v Česku jsou známé jen obrysy celé akce. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pondělí uvedl, že navrhne vládě zřízení postu vládního zmocněnce, který by měl očkování na starosti.

Německo staví očkovací centra ostošest. V Česku Babiš teprve navrhuje zmocněnce

Koronavirus

Rakušan varoval, že Česko může kvůli této liknavosti zůstat jakousi „černou dírou“, kam nebudou moci přijíždět cizinci a odkud zase nebude možné vyjíždět do zahraničí.

„Vlády mohou říct, že na své území nepustí neproočkované obyvatelstvo. A my se nedostaneme nikdy z téhle situace. Nemůžeme si dát pivo, nemůžeme chodit na koncerty a nemůžeme žít,“ poznamenal Rakušan.

Podle něj je navíc česká vláda jen z poloviny tak ambiciózní jako jiné země Evropy, když chce do dubna naočkovat jen zhruba desetinu populace.

V prvním čtvrtletí má být očkováno 1,1 milionu lidí

Domácí

„Francie chce během ledna až března naočkovat 16 milionů lidí, což je 24 procent z celkové populace,“ řekl Rakušan s tím, že Británie (která už v EU není a s očkováním tam už začali) chce naočkovat stejné procento do Velikonoc a například Rakousko chce vakcínu podat 30 procentům populace do dubna.

„Pokud bychom měli my jako Česká republika takto ambiciózní plán, tedy naočkovat 2,5 milionu Čechů za tři měsíce, tak by to znamenalo pět milionů dávek,“ dodal Rakušan. Očkovat se totiž bude dvěma dávkami.

Očkování spustily také USA a Kanada

Koronavirus

Vypočetl, že by to znamenalo aplikovat asi 400 tisíc vakcín týdně. „Praktičtí lékaři, kdyby měli očkovat, tak věnují pět hodin své pracovní doby jenom očkování. Ostatní pacienti by tak neměli místo u svého lékaře, což může způsobit sekundární problémy,“ varoval předseda STAN.

Vláda podle STAN i v tomto selhává. Klub ji proto vyzval, aby na tom začala pracovat potřebnou rychlostí. „Berme to naprosto vážně,“ apeloval Rakušan.

Reklama

Výběr článků

Načítám