Hlavní obsah

Berlín zachraňuje drobné podnikatele. Živnostník 139 tisíc, malá firma 416 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Berlín rozjel akci na záchranu drobných podnikatelů, osob samostatně výdělečně činných, ale také umělců a kulturních podniků, které likviduje současná situace kolem nákazy novým typem koronaviru, napsal server rbb24.de. Německá metropole, která má současně i statut spolkové země, poskytuje okamžitou pomoc ve výši 5000 až 15 tisíc eur (139 tisíc až 416 tisíc korun). Příjemci tyto peníze nemusejí vracet ani splácet, píše server.

Foto: Markus Schreiber, ČTK/AP

Prázdné centrum Berlína, na snímku Braniborská brána

Článek

Finance pro tento záchranný program pocházejí částečně ze zdrojů Berlína a podílí se na něm i německá vláda. Žádosti vyřizuje Investitionsbank Berlin (IBB) a systém je rychlý a velmi jednoduchý. Majitelé malých podniků, osoby samostatně výdělečně činné a živnostníci na webových stránkách banky naleznou žádosti, které vyplní a zašlou zpět do banky. Během krátké doby přistanou peníze na jejich účtech.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Valná většina žadatelů o pomoc uvedla, že měli peníze na účtech během jednoho až dvou dnů.  „V neděli jsem měla přiřazené pořadové číslo 110 tisíc,“ řekla umělkyně Zuzanna Czebatulová. Podle svých slov příliš nevěřila ani programu, ani tomu, že bude její žádost kladně vyřízena. Ve středu ale měla pět tisíc eur na účtu. „Jsem příjemně šokovaná, navíc byl celý proces naprosto nekomplikovaný,“ řekla serveru artnet.com.

Berlínská umělecká komunita je za tuto pomoc vděčná. Průzkum zjistil, že více než polovina umělců v metropoli očekává v důsledku uzavření divadel a dalších kulturní a společenských míst ztrátu ve výši nejméně 75 procent svého měsíčního příjmu. Více než tři čtvrtiny se obávají, že nebudou schopny uhradit dubnové nájemné ani jiné základní životní náklady.

K léčbě Covid-19 by se v Česku mohla využít plazma vyléčených

Koronavirus

Od minulého pátku, kdy Berlín tuto formu pomoci odstartoval, se i přes určité technické problémy, kdy byl systém zahlcen a začal kolabovat, úspěšně vyřídilo na 50 tisíc žádostí. Vyplaceno pak bylo 500 milionů euro (13,9 miliardy korun), píše server rbb24.de.

Po nákaze koronavirem až dvouletá imunita, myslí si vědci

Koronavirus

„Pro každého bude dost,“ napsal berlínský zemský ministr pro kulturu a evropské záležitosti Klaus Lederer (Die Linke), když ho mnozí žadatelé bombardovali stížnostmi na kolaps systému. „Nepropadejte panice! Nejedná se o závody chrtů!“, dodal.

Pomoc pro jednotlivce se pohybuje ve výši 5000 euro. Podnikatel s pěti zaměstnanci může získat 9000 eur (250 tisíc korun), žadatelé s deseti zaměstnanci získají 15 000 eur (416 tisíc korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám