Hlavní obsah

Babiš obhlížel nové očkovací centrum. To kvůli nedostatku vakcín zatím start odkládá

Novinky, ČTK, Natálie Lošková, Anežka Zemenová

Nové velkokapacitní očkovací centrum v pražské hale O2 universum mělo podle původních předpokladů začít fungovat tento týden, nakonec ale kvůli nedostatku vakcín spustí provoz až 3. května. V pátek v centru probíhal zátěžový test, během nějž dostalo vakcínu 1000 vojáků, hasičů či zdravotníků. Podívat se přišel i premiér Andrej Babiš (ANO). Ten uvedl, že centrum bude moci naočkovat denně až 7000 lidí.

Národní očkovací centrum v O2 UniversumVideo: Novinky

 
Článek

Provoz centra dostala na starosti Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) v Praze. Po odkladu původního termínu kvůli nedostatku vakcín se do něj lidé, kteří mají nárok na očkování, budou moci začít registrovat od 26. dubna.

„Zájemci o očkování si v registračním systému vyberou čas a vygenerují si QR kód,” řekla náměstkyně ředitele ÚVN Lenka Gutová.

Po spuštění provozu by se měla kapacita centra postupně zvyšovat podle toho, jak budou přicházet vakcíny. „Teď předpokládáme šest až sedm tisíc očkovaných denně a můžeme ty počty i navyšovat,” doplnila.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkovací centrum v hale O2 universum.

V pátek se v hale uskutečnil zátěžový test. „Bylo to jednoduché. Nejdřív nás pustili přes turniket, pak jsme vyplnili dotazník. S ním jsme šli k doktorovi, který ho jen zkontroloval, a hned nám byla vpíchnuta vakcína,” popisuje Jan Schamberger, jeden z tisíce lidí, kteří tu v rámci testu centra dostali vakcínu Pfizer.

Díky QR kódu jsou všichni zájemci o očkování od vstupu do objektu evidováni. Přechází poté do očkovací haly, kde už lékař jen všechny informace potvrdí ve speciální aplikaci a očkovaného pošle k sestře, která dávku aplikuje. Zároveň potvrdí podání vakcíny, takže vedení centra zná aktuální počet očkovaných lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Očkovací centrum v hale O2 universum.

„Je úžasné, jak to celému personálu zjednodušuje práci,” poukázal na výhody digitalizace náměstek ředitele ÚVN Praha Ivan Jeřábek. „Úplně na začátku, když jsme začínali očkovat v ÚVN, měli jsme na jednoho pacienta určeno pět až šest minut. Tady ten proces trvá deset nebo dvacet vteřin,” řekl.

K očkování se příští týden mohou začít hlásit lidé nad 65 let

Domácí

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je centrum po technické a personální stránce připraveno.

„Na výstavbě tohoto centra se podílelo více než 70 vojáků, zaměstnanci ÚVN a ministerstva obrany,” uvedl. Personál pro samotné očkování zajišťuje ÚVN. „Budou to medici, budou to externisté, v tom největším nasazení to bude asi 150 členů personálu,” dodal. Každé očkovací místo má podle něj svého administrátora, lékaře, zdravotní sestru a asistenta.

Babiš: Musíme se připravit na nutnost opakovaného přeočkovávání

Domácí

Náklady na vybudování centra v hale O2 universum jsou podle lednového odhadu 11,8 milionu korun. Podle premiéra Babiše stát za nájem nic neplatí.

Komplex O2 universum navazuje na O2 arenu z jižní strany a má rozlohu téměř 50 000 metrů čtverečních ve čtyřech podlažích. Největší sál má kapacitu 4500 lidí. Halu vlastní a provozuje společnost Bestsport, která je členem skupiny PPF Petra Kellnera, který 27. března tragicky zahynul.

Reklama

Výběr článků

Načítám