Hlavní obsah

K očkování se příští týden mohou začít hlásit lidé nad 65 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Následující týden se otevře registr k očkování proti covidu-19 pro osoby ve věku 65 až 69 let a další s vrozenými vadami dle prioritních skupin. Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) to řekl na páteční tiskové konferenci.

Arenberger: K očkování se příští týden mohou začít hlásit lidé nad 65 letVideo: ČTK

 
Článek

„Od pondělí otevřeme registrace pro osoby s vrozeným kognitivním deficitem a dalšími poruchami chování, které nejsou schopny dodržovat rozestupy dva metry a tak dále. A ve středu 14. dubna pak pro osoby ve věku 65 až 69 let,“ uvedl.

Babiš: Musíme se připravit na nutnost opakovaného přeočkovávání

Domácí

Věková skupina 65 až 69 let zahrnuje podle Arenbergera asi 670 tisíc osob. Z tohoto množství ale je podle ministra asi 250 tisíc lidí už naočkováno, jelikož měli nějaké chronické onemocnění a spadli do dříve spuštěných kategorií.

Jako první se k očkování mohli od 14. ledna začít hlásit lidé nad 80 let, kterých je zhruba 440 tisíc. Od února přibyla možnost registrace také pro zdravotníky a následně také pro učitele.

Očkování zrychluje

Ministr při této příležitosti také uvedl, že očkování v Česku zrychluje. „Ke včerejšímu večeru bylo vyočkováno 1 971 079 dávek. Dnešního dne tedy zřejmě překročíme dva miliony,” přiblížil v pátek Arenberger. Alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru zatím dostalo asi 1,3 milionu lidí.

Kýžené sedmdesátiprocentní proočkovanosti dospělé populace by se pak podle ministra mohlo dosáhnout během letních měsíců. Zatím se v Česku očkuje vakcínami od společností Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a také látkou od firmy Johnson and Johnson.

Reklama

Související články

Arenberger: Na PSA zapomeňte

Nový ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) se nehodlá vracet k tabulkám protiepidemického systému PES, který připravil jeho předchůdce Jan Blatný (též...

Výběr článků

Načítám