Hlavní obsah

Austrálie končí se strategií nulového covidu

Právo, BBC, znk

Austrálie, která čelí neustále zrychlujícímu nárůstu počtu nových případů nákazy koronavirem, opouští strategii tzv. nulového covidu. Místo toho se vydala na cestu soužití s nákazou. Zatímco na konci června evidovali Australané desítky nových případů denně, v pondělí jich bylo podle webu ourworldindata.org už 1356.

Foto: Jason Oxenham, ČTK/AP

Ilustrační foto

Článek

Země si od začátku pandemie prošla několika lockdowny, nyní se ale tamní úřady smiřují s tím, že snaha o naprosté vymýcení infekce není reálná.

„Není to udržitelný způsob žití v této zemi,“ přiznal už před týdnem premiér Scott Morrison. Jak podotkl deník The Economist, jen město Melbourne zažilo od počátku pandemie přes dvě stovky lokálních karantén.

Místo cestování očkování. Australská turistická kampaň láká na vakcínu

Cestování

Vláda proto rozhodla, že dokud to bude pro nemocnice únosné, umožní nárůst případů nákazy. Místo toho vsadí na zrychlení tempa vakcinace – plně naočkována je zatím asi jen čtvrtina populace. Země chce zrušit většinu restrikcí do konce roku, kdy už by mělo být naočkovaných na 80 procent dospělých obyvatel.

Nulovou strategii opouští stále více zemí, jako Nový Zéland či Vietnam – i těm, stejně jako Canbeře, udělala čáru přes rozpočet rychle se šířící varianta delta.

Reklama

Výběr článků

Načítám