Hlavní obsah

Američané koupili firmu u Kostelce. Měla by chrlit až miliardy vakcín proti koronaviru

Novinky, Alex Švamberk
Praha/Washington

Americká firma Novavax, která začala testovat na lidech svou vakcínu proti koronaviru, oznámila tento týden ve středu, že koupila za 167 milionů dolarů (4,1 miliardy korun) firmu Praha Vaccines, která sídlí nedaleko Kostelce nad Černými lesy. Ta by mohla vyprodukovat až miliardu dávek ročně, uvedl v prohlášení ředitel Novavaxu Stanley Erck.

Foto: Patrick Rocca, ČTK/AP

Lidé zapojení do klinických zkoušek vakcíny Novavaxu v Melbourne

Článek

„Tato akvizice poskytuje životně důležitá aktiva pro výrobu více než miliardy dávek za rok,“ oznámil Erck podle listu Washington Business Journal.

Společnost Praha Vaccines, která produkuje očkovací látky a další biologický materiál, sídlí nedaleko Kostelce nad Černými lesy, konkrétně v oblasti Bohumil v Jevanech v okrese Praha-východ.

Má asi 150 zaměstnanců se zkušenostmi z výroby vakcín a v areálu o rozloze 14 tisíc metrů čtverečných má i adekvátní infrastrukturu. Dosud firmu vlastnila indická skupina Cyrus Poonwalla Group, která vlastní i indický Institut sér.

Výroba vakcíny by mohla být zahájena už v říjnu, uvedl server Yahoo, podle nějž by se mělo v ČR vyrábět až 100 milionů dávek měsíčně.

Akvizici firma oznámila jen dva dny poté, co uvedla, že v Austrálii zahájila testy své vyvíjené vakcíny proti novému koronaviru NVX CoV2373. V Melbourne a Brisbane bude tato vakcína podána 131 zdravým lidem ve věku mezi 18 a 59 lety, aby se prokázalo, že látka nemá vedlejší účinky.

Foto: Patrick Rocca, ČTK/AP

Zahájení klinických testů vakcíny Novavaxu v Melbourne

Výsledky první fáze testů by měly být známé v červenci. Následovat bude druhá fáze klinických testů, kdy se látka bude podávat lidem v několika zemích včetně USA, aby se zjistilo, jak účinně chrání před nákazou. Po této zprávě posílily akcie firmy z pátečních 46,11 dolarů o 20 procent.

Na druhou fázi testů poskytne Novavaxu peníze nadace CEPI (Koalice pro inovativní přípravu na epidemii), podporovaná norskou vládou a podnikatelem Billem Gatesem. Půjde o 384 milionů dolarů, což je největší suma, kterou kdy na druhou fázi testů CEPI poskytlo, uvedla server Yahoo.

Země světa přihazují miliardy na vývoj vakcíny proti koronaviru

Evropa

Vyvíjená nanovakcína využívá proteiny viru, který se uplatňuje při napadení buněk hostitele. Jejich geny se vnesou do nepatogenního nosiče, jímž je adenovirus. Část vakcíny bude kombinovaná s látkou M-matrix, což je rostlinný saponin z chilského mydlokoru tupolistého (Quillaja saponaria). Tato povrchově aktivní látka, se kterou Novavax experimentuje už delší dobu, by měla zvětšit imunitní reakci těla, takže bude vyrábět více protilátek a ochrana se prodlouží.

Novavax koupil Praha Vaccines 11 měsíců poté, co prodal svou výrobnu baltimorské firmě Paragon Bioservices za 18 milionů dolarů. Tehdy to udělal kvůli tomu, aby mohl dále pokročit ve vývoji vakcíny proti chřipce NanoFlu a vakcíny proti respiračnímu viru (RSV) Res Vax.

Aby měl prostředky na vývoj a produkci vakcíny proti covid-19 , požádal o možnost nabízet akcie v objemu až čtvrt miliardy dolarů.

První testy vakcíny na lidech v Seattlu dopadly dobře

Koronavirus

Vakcína Novavaxu je jednou z deseti, které se už zkouší na lidech, celkem se vyvíjí asi 100 vakcín. Nejdále se dostala firma Moderna, která už zahájila druhou fázi klinických zkoušek.

Stoprocentní účinnost není nutná

Novavax počítá, že pokud budou zkoušky úspěšné, mohl by ještě letos vyrobit 100 milionů dávek pro lidi v první linii, o rok později miliardu.

Erck zdůraznil, že výroba se může zahájit ještě před ukončením klinických zkoušek s tím, že věci poběží paralelně a ne po sobě: „Kdybychom čekali, než dostaneme data z fáze jedna, ztratili bychom šest měsíců. Myslíme si, že šest měsíců je za pandemie příliš důležitých.“

Američané hlásí zlom: testovaná vakcína vyvolala tvorbu správných protilátek

Koronavirus

Podle Ercka není nutná stoprocentní účinnost. Zmínil v této souvislosti očkování proti chřipce. „Efektivita se u chřipky pohybuje mezi 10 až 50 nebo 60 procenty, ale i to je lepší než nula. Jestliže máte včas očkování s účinností 40 až 50 procent, nebo nic, pak to má skutečně význam.“

Továrna na výrobu vakcín u Kostelce nad Černými lesy vznikla v roce 1920. Po převratu před 30 lety ji koupila americká společnost Baxter a od ní ji v roce 2017 odkoupili Indové.

Reklama

Výběr článků

Načítám