Hlavní obsah

Advokát žaluje Úřad vlády kvůli nařízením pro pendlery

Právo, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Advokát z Pardubic Michal Staněk podal v těchto dnech žalobu k Městskému soudu v Praze. Důvodem jsou opatření vlády proti pendlerům, kteří pracují v příhraničí v Německu a v Rakousku. Doufá, že soud rozhodne ještě do Velikonoc a řada z lidí, kteří pracují ve zmíněných oblastech, tak podle něho nepřijde o práci.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Většina z těchto pendlerů je teď na čtrnáctidenní dovolené, kterou jim většinou nařídili němečtí zaměstnavatelé. Pokud se vše nevyřeší do Velikonoc, řada z nich dostane výpověď. Proto chceme i tímto krokem situaci řešit,“ řekl Právu advokát Michal Staněk, který žaluje Úřad vlády jménem svého otce, jenž pracuje v Sasku jako technický inženýr.

Některým firmám chybějí polští pendleři

Domácí

Podle nařízení vlády mohou pendleři pracovat v příhraničních oblastech v Německu nebo v Rakousku minimálně tři neděle a v případě návratu do České republiky musí podstoupit čtrnáctidenní karanténu. V těchto čtrnácti dnech však nedostávají žádné peníze od zaměstnavatele ani v České republice.

Podle Staňka je opatření vlády ohledně pendlerů diskriminační, protože se netýká stejnou měrou například lidí, kteří pracují v Polsku a na Slovensku.

„Zrovna tak zdravotnického personálu, který jezdí do příhraničí v Rakousku a Německu a je nejrizikovější skupinou,“ uvedl Staněk.

Úřady práce mají napilno. Hlásí se zaměstnanci ve službách, živnostníci i pendleři

Domácí

Podle advokáta mají pendleři právo na náhradu škody způsobené tímto nařízením. „Vztahuje se na to paragraf 36 krizového zákona. Tuto škodu mohou nárokovat na Úřadu vlády do půl roku,“ míní Staněk.

Reklama

Související témata:

Související články

Některým firmám chybějí polští pendleři

Na nedostatek pracovní síly si začínají stěžovat některé větší firmy z Moravskoslezského kraje, které zčásti zaměstnávají Poláky. Kvůli karanténním opatřením,...

Výběr článků

Načítám