Hlavní obsah

Některým firmám chybějí polští pendleři

Právo, Pavel Karban, Aleš Honus, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nedostatek pracovní síly si začínají stěžovat některé větší firmy z Moravskoslezského kraje, které zčásti zaměstnávají Poláky. Kvůli karanténním opatřením, jež zavedla i polská strana, se nyní řada lidí nedostane do práce.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Polští pohraničníci

Článek

Problém se dotýká i předního českého výrobce lan, společnosti Lanex Bolatice, která má celkem 400 zaměstnanců, Poláci tvoří celou pětinu. Dosud Lanex většinu polských pracovníků přivážel autobusem, takže se dařilo i v uplynulých dnech zajistit jejich svoz.

Negativní dopad na OKD i železárny

Nyní ale chybí na každé směně 25 polských pracovníků. „Protože většinou obsluhují sofistikované stroje, hlavně tzv. extrudéry, není možné je úplně jednoduše nahradit. Zaučení na tomto stroji trvá dva až tři měsíce, aby to pracovník zvládl. Aby to zvládl dobře, trvá to rok,“ uvedla mluvčí firmy Ivana Gračková.

Pendleři ve zdravotnictví dostali výjimku, mohou dojíždět libovolně

Koronavirus

Těžební firma OKD má asi dva tisíce zahraničních zaměstnanců, přičemž většinou to jsou pracovníci dodavatelských společností, jde o 1800 Poláků a asi 200 Slováků. „Zahraniční zaměstnanci pracují ve stěžejních provozech, jako je rubání a přípravy, a jejich výpadek by mohl mít velmi negativní dopad na hospodářský plán letošního roku,“ uvedl mluvčí OKD Ivo Čelechovský.

Zda se poslední opatření krizového štábu týkající se pendlerů dotklo negativně i OKD, ale neřekl. „Společnost pokračuje v činnosti, protože na možné omezení počtu polských horníků z dodavatelských firem byla připravena,“ nastínil.

Poláci srazili bernartickou Jutu na kolena

Koronavirus

Polské zaměstnance v regionu mají i Třinecké železárny (TŽ). „Snažíme se vytvořit zahraničním zaměstnancům podmínky tak, aby mohli pracovat. Například pro část z nich nyní zajišťujeme ubytování,“ řekla mluvčí TŽ Petra Macková Jurásková s tím, že v TŽ jde ze sedmi tisíc zaměstnanců o zhruba 160 lidí. „Jejich případný částečný výpadek budeme muset nahradit, po dobu nezbytně nutnou to jsme schopni zvládnout,“ doplnila.

Sedmdesát Poláků srazilo na kolena ze dne na den i jeden ze závodů společnosti Juta v Bernarticích u Trutnova. Dělníci z obav před čtrnáctidenní karanténou v domovské zemi českou textilku koncem minulého týdne opustili. Provoz osiřel a výroba lukrativních vaků klesla o sedmdesát procent.

Cizina, nebo pracovní úřad, řeší pendleři

Koronavirus

Hranice měli polští pendleři bez rizika karanténních sankcí otevřeny do minulého čtvrtka. „Kdo to stihl, bez problémů prošel. Kdo ne, putoval fakticky od hranic do karantény,“ přiblížil na česko-polském přechodu v Královci polský policista. Textilákům většinou z nedaleké příhraniční Lubawky Juta marně nabízela přečkat krizové období v Česku. Nabídku bydlení a výhled slušného platu všichni z důvodu rodinného odloučení a obav z karantény odmítli.

„Oproti nedávné minulosti máme pětkrát víc zakázek. Psal jsem našim i polským představitelům, aby intervenovali na polskou vládu, která by mohla pro příhraniční textiláky udělat výjimku. Podobně jako Němci pro české zdravotníky. Nevím, jestli je nějaká naděje, každopádně je nutné na to poukázat. Podobně může dopadnout řada dalších firem,“ konstatoval majitel společnosti Juta Dvůr Králové Jiří Hlavatý.

Stojíme v první B linii, líčí strážci na česko-polské hranici

Koronavirus

Nejen Poláci jsou ale momentálně pro firmy ze severu Moravy a Slezska nedostatkovým zbožím. Ostravská společnost Vítkovice Cylinders (VC), výrobce vysokotlakých ocelových lahví, po nichž je momentálně poptávka z důvodu potřeby kyslíku pro zdravotnické provozy, má problém s nedostatkem pendlerů ze Slovenska. „Běžně ve firmě pracuje asi 120 Slováků, dnes jich je v práci asi jen třetina. Jsou to ti, kteří mají v ČR ubytování a mohou zůstat na delší dobu,“ uvedla mluvčí firmy Eva Kijonková.

Reklama

Výběr článků

Načítám