Hlavní obsah

Úřady práce mají napilno. Hlásí se zaměstnanci ve službách, živnostníci i pendleři

Právo, Novinky, Natálie Lošková, pkv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkrácená pracovní doba, minimum osobního kontaktu a úřadování ve dveřích budovy. Tak fungují poslední týdny úřady práce, které v souvislosti s novými nařízeními vlády pociťují u lidí vyšší zájem o poskytované služby. Nejčastěji přicházejí s žádostmi zaměstnanci v oblasti gastronomie, cestovního ruchu, ale také pendleři.

Jak fungují úřady práce v době koronaviruVideo: Novinky

 
Článek

„V zájmu ochrany zdraví nejen klientů, ale také svých zaměstnanců, jsme upravili otevírací dobu pouze na pondělí a na středu, a to vždy mezi 9. a 12. hodinou,“ vysvětlila jeho mluvčí Kateřina Beránková s tím, že osobně mohou lidé přijít navíc jen po předchozí domluvě.

Cílem je snížit osobní kontakt a tím i riziko přenosu nákazy koronaviru na minimum. “Vyzýváme proto veřejnost, aby komunikovala přednostně na dálku. Žádosti a další podklady mohou lidé zasílat datovou schránkou, e-mailem, poštou nebo je mohou odevzdávat do boxů, které jsou umístněné u vchodu na kontaktní pracoviště,“ dodává mluvčí.

Foto: Novinky

Úřad práce má otevřeno v omezeném provozu

Před úřady se tvoří fronty

„V současné době zaznamenává úřad práce vyšší zájem o zprostředkování zaměstnání a zařazení do evidence uchazečů. O zaměstnání žádají především lidé, kteří pracují v oblasti pohostinství, ve službách nebo v cestovním ruchu,“ popisuje Beránková.

Právě těchto povolání se totiž přijatá epidemiologická nařízení dotkla nejvíce. „Obdobná situace ale nastává také v oblasti automobilového průmyslu a u subdodavatelů firem působících v této oblasti,“ dodává Beránková.

Foto: Novinky

V ranních hodinách se před úřady tvoří fronty

Omezení provozoven neohrozila ale živobytí pouze zaměstnanců. Oproti jiným měsícům narostl v březnu i počet žádostí ze strany osob samostatně výdělečně činných (OSVČ), jakými jsou drobní podnikatelé nebo řemeslníci.

Ty se rozhodla ve čtvrtek podpořit také ministryně financí. „Podpoříme částkou 15 tisíc korun měsíčně OSVČ, které de facto zavřely provozovny, nebo jsme jim znemožnili podnikání kvůli opatřením. Vyplácet bychom měli po dobu omezení podnikání," uvedla Alena Schillerová (za ANO). Jednání o návrhu přesunula vláda na úterý.

Mnozí živnostníci, kteří se již stihli na úřad práce zapsat, se teď z evidence opět odhlašují. Podpora v nezaměstnanosti by totiž s největší pravděpodobností nesahala do výše 15 tisíc, které jim ministryně přislíbila.

Registruje se i více pendlerů

V tíživé situaci se ocitli také tzv. pendleři, kteří pracují za hranicemi Česka. Jejich vyšší zájem o registraci na úřadu práce potvrzuje i mluvčí Beránková.

„Častěji nyní přichází na úřad práce také lidé, kteří pracovali třeba v Itálii nebo Rakousku, nejčastěji opět ve zmíněných oborech, které byly bezpečnostními opatřeními postiženy nejvíc, tedy pohostinství, služby, gastronomie a další,“ vysvětluje.

Foto: Novinky

Žádost o zprostředkování zaměstnání

Od čtvrtka je ale pro pendlery situace ještě komplikovanější. Podle nového nařízení vlády totiž musí zůstat v zahraničí 3 týdny, poté se mohou vrátit do Česka, kde stráví dva týdny v karanténě. Mnozí z nich se tak rozhodují, zda zůstat v cizině a najít si tam bydlení, nebo zda s prací v zahraničí skončit.

„Mám dvouletého syna a v naší továrně pracuje 350 lidí z Čech. Teď máme čtrnáct dní pauzu, ale je podle mě je nereálné, abychom si tam všichni našli ubytování. Čekáme také, s čím přijde zaměstnavatel. Je také možné, že se výroba zastaví,“ popsal Právu svou situaci Jan Salát, který pracuje v továrně u německého Pasova.

„Musím říci, že řada zaměstnavatelů deklaruje, že poté, co karanténa a bezpečnostní opatření skončí, přijme propouštěné zaměstnance zpět. To ale samozřejmě ukáže až čas,“ uvedla mluvčí Beránková.

Reklama

Výběr článků

Načítám