Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Fatální selhání ruských tajných služeb – Alex Švamberk

Ukrajina se brání už dva týdny. Žádná ruská blesková válka se nekoná. Kyjev není ani po dvou týdnech obklíčený, ruským invazním jednotkám se podařilo obsadit jen Cherson. O Mairupol probíhají dál tvrdé boje, i když padla Volnovacha a jednotky doněckých separatistů spolu s ruskými ovládly několik čtvrtí v Mariupolu.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Alex Švamberk

Článek

Ruské vedení může donekonečna opakovat, že vše probíhá podle plánu, ale je jasné, že ne. Na Ukrajině jsou nasazené už skoro všechny jednotky připravené na invazi s výjimkou týlových zásobovacích. Vojenské správy vyzývají záložáky, hlavně důstojníky, aby se zapsali a mohli být vysláni na Ukrajinu.

To potvrzuje, že počet ruských ztrát bude značný. Vždyť už minulý týden Rusko přiznalo pět set padlých a od té doby údaj neaktualizovalo. Dokonce se objevila i zpráva, byť nepotvrzená, o přistání letadla se speciálním nákladem 200 - tedy s oběťmi bojů.

Místo plánované moderní rychlé operace se dobývají či spíše dobíjejí obležená města a obrázky zničených bloků domů z Charkova, Černihivu a Mariupolu stále více připomínají ty ze syrského Aleppa nebo Homsu. Rusko se uchýlilo k tradiční taktice obklíčení města a jeho postupnému ničení palbou z raketometů. Je to sice bezohledné, ale Rusové tak mají menší ztráty, na civilní oběti se nehledí.

Ukazuje se, že ruská armáda není zdaleka tak schopná a mocná, jak o sobě říkala, vázne spolupráce mezi jednotlivými složkami ozbrojených sil, nedaří se narychlo povolat vzdušnou podporu a zásobování má daleko k plynulosti.

Naskýtá se otázka, zda byly jednotky připravené na to, co je čeká, jestli byla invaze dobře naplánovaná a byly-li pro útok soustředěné dostatečné síly. Tak či onak, v každém případě zcela selhala ruská vojenská rozvědka GRU. Neodhadla sílu a schopnosti ukrajinské armády ani náladu Ukrajinců, kteří rozhodně nevybíhali radostně z domů, aby uvítali ruské tanky.

Otázkou je, proč rozvědka selhala. Skutečně jí chyběly informace a špionáž odflákla, protože i její agenti pokoušející se zavraždit Sergeje Skripala a připravující výbuchy munice ve Vrběticích se dopouštěli řady chyb a ve své sebejistotě nebyli dost opatrní?

Selhala však nejen ruská rozvědka, ale i kontrarozvědka, protože mnohdy vysmívané západní špionážní služby měly tentokrát velmi dobré informace, co Rusové udělají.

Druhou možností je, že rozvědka přinášela takové zprávy, jaké ruské vedení chtělo, jaké se líbily Kremlu plánujícímu invazi. Pak by se ruské vedení propadlo do virtuální reality vlastních lží, že ujařmený ukrajinský lid skutečně čeká na ruské osvoboditele. To by ztěžovalo jakékoli jednání s Moskvou.

Reklama

Výběr článků

Načítám