Hlavní obsah

Obyvatelé Istanbulu trpí chudobou. Zasahuje Robin Hood

Novinky, pal

Chudé istanbulské čtvrti navštěvuje anonymní dobrodinec, který platí místním obyvatelům účty v obchodech a pod prahem jim nechává obálky s hotovostí. Přichází v době, kdy se v Istanbulu zvyšuje počet sebevražd. Tento nárůst bývá dáván do souvislosti právě se zoufalstvím z rostoucích životních nákladů.

Foto: Petr Veselý, Právo

Chudá čtvrť Tuzla, kterou navštívil Robin Hood, se nachází v asijské části Istanbulu

Článek

Obyvatelé dělnické čtvrti Tuzly v Istanbulu na asijské straně města měli minulý týden důvod oslavovat. To, když zjistili, že v obchodech s potravinami se zastavil neznámý muž a zaplatil za ně účty za jídlo.

„Přišel za mnou člověk a požádal mě, abych mu ukázal zápisník s dluhy mých zákazníků,“ řekl pro tiskovou agenturu Demirören majitel jednoho z obchodů Coşkun Yilmaz.

Ve vyloučených lokalitách jsou chudobou ohroženy statisíce dětí

Domácí

„V zápisníku jsem měl mimo jiné čtyři jména, u kterých se jednalo o vysoké částky. A já tomu muži řekl, kde tihle lidé žijí. Navštívil je, pak se vrátil, zaplatil jejich dluhy a také jejich rodinám nechal nějaké peníze,“ doplnil Yilmaz své vyprávění.

Když se dobrodince zeptal na jméno, ten jen odpověděl: „Říkejte mi Robin Hood.“

Robin Hood navštívil i jiné chudé čtvrti

Muž prý přitom navštívil i další chudé istanbulské čtvrti, kde nechával pod prahem v obálkách zasunuto vždy po tisíci lirách, tedy lehce přes 4 tisíce českých korun. V jednom obchodu pak zaplatil i dluh zákazníků ve výši 25 tisíc tureckých lir, tedy v hodnotě více než sto tisíc korun.

Moody's snížila rating Turecka do vysoce spekulativního pásma

Ekonomika

„Ten muž řekl, že přišel, aby splatil dluhy těch, kteří si to nemohou dovolit. Za třicet let v obchodě jsem se s ničím takovým nesetkal. Všichni jsme chtěli znát jméno toho dobrodince, ale on jen řekl, že nám ho nesdělí, že jediné, o co stojí, je boží vděk,“ líčil Yilmaz.

Chudoba dohání lidi k sebevraždám

V Turecku v poslední době prudce stouply ceny potravin a výše nájemného. Na vině bylo prudké oslabení měny. A zatímco inflaci se podařilo z 25 procent dostat na současných 8,6 procenta, stále roste nezaměstnanost. Do toho je třeba započítat, že cena elektřiny je oproti loňskému roku v turecké metropoli desetinásobná.

V souvislosti s tím vzrůstá počet ekonomicky motivovaných sebevražd. Typický je případ ze začátku listopadu, kdy se čtyřčlenná rodina ve čtvrti Fatih kvůli bezvýchodné finanční situaci rozhodla otrávit kyanidem.

Polsko zasáhla epidemie sebevražd

Zahraniční

O den později se něco podobného událo i v Antalyi, kde byla v bytě nalezena mrtvá rodina, a to včetně dětí ve věku 5 a 9 let. Příčinou smrti bylo v tomto případě předávkování.

Popularita vlády klesá

Za hospodářskou krizi byla vládnoucí turecká Strana spravedlnosti potrestána již v letošních komunálních volbách, jedná se o první porážku, kterou turecký prezident Recep Tayyip Erdogan utrpěl po 16 letech u moci.

Opakované volby starosty Istanbulu vyhrál Imamoglu z opoziční strany

Stalo se

V říjnu ministr financí Berat Albayrak představil opatření k řešení rostoucích životních nákladů obyvatel, včetně zmrazení cen energie a dohody se soukromým sektorem na snížení cen zboží o 10 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám