Hlavní obsah

Ve vyloučených lokalitách jsou chudobou ohroženy statisíce dětí

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mluví-li se o statistikách lidí žijících na hranici chudoby, zmiňuje se 10 procent obyvatelstva a 100 tisíc českých dětí. Je jich však mnohem víc. Dobrovolníci z Diakonie se je vydali hledat, aby chudé děti dostaly aspoň jeden dárek k Vánocům.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Tomu číslu sto tisíc říkáme mírný odhad. Podle ekonomických expertů v Česku jde o půl milionu dětí ohrožených chudobou,“ upozorňuje Pavel Hanych, mluvčí Diakonie českobratrské církve evangelické. Většina z nich žije ve vyloučených lokalitách.

Dalším, realitě prý opět neodpovídajícím číslem je 20 500 dětí, které se u nás ocitly v závažné bytové nouzi. Ve skutečnosti je ale situace daleko horší. Nejde však o děti, které by žily přímo na ulici nebo pod mostem. „I takové bohužel jsou, ale do tohoto údaje se počítají i děti, které někde přespávají nebo jejichž rodiče využívají různých sociálních zařízení a služeb, které jim pomáhají situaci řešit,“ vysvětluje Hanych.

Ne každá rodina ve složité finanční situaci je klientem sociální služby
Zdeňka Sobotová, Diakonie

Navíc v tuto chvíli v České republice žije sedm až osm tisíc dětí stále v ústavech. „Díky pěstounské péči se tato situace mírně mění, tedy lepší, nicméně v celoevropském srovnání jsme bohužel stále na špičce počtu dětí v ústavní péči,“ dodává mluvčí Diakonie.

Dárky dětem od dětí

Už poosmé pořádá Diakonie největší sbírku vánočních dárků pro děti z chudých rodin. Tentokrát i pro ty, o kterých sociální systém nemá ani ponětí. „Ne každá rodina ve složité finanční situaci je klientem sociální služby. Abychom se dostali i k dětem a rodinám, které žádný oficiální systém jako chudé neeviduje, začínáme dělat průzkum už na jaře. Naši dobrovolníci navštěvují vyloučené lokality, azylové domy a krizová centra a zjišťují, pro kolik dětí máme připravit vánoční dárky,“ osvětlila přípravu nadělování dárků Zdeňka Sobotová z Diakonie.

Akce má dvojí cíl. Obdarovat děti chudé a děti darující naučit soucitu, laskavosti a potřebě se dělit. Zabalenou krabici s označením pohlaví a věku mohou donést děti s rodiči na jedno ze 107 sběrných míst mezi 25. listopadem a 8. prosincem.

„Každé sběrné místo si dopředu stanovilo počet dárků, které může shromáždit a rozdat potřebným dětem. Na webu krabiceodbot.cz je rezervační systém, který přesně ukazuje, kolik dárků a pro jakou věkovou skupinu se už vybralo a kolik jich ještě zbývá,“ představuje Sobotová novinku letošního ročníku.

Každé sběrné místo si dopředu stanovilo počet dárků, které může shromáždit a rozdat potřebným dětem
Zdeňka Sobotová, Diakonie

„Neupřesňujeme, co by to mělo být konkrétně za dárek. Ale přejeme si, aby to byla celá nadílka, tedy třeba jedna hračka, pastelky, pokud je hezké, tak i nějaké oblečení, nebo drogerie. To hlavně kvůli dětem, jejichž to bude opravdu jediný dárek,“ upřesnila Sobotová.

Loni Diakonie nasbírala téměř 39 tisíc dárků. Na kontě krabice online, kam lidé mohou posílat jen finanční dary, se v roce 2018 sešlo skoro 594 tisíc korun. Tento výtěžek pak Diakonie rozdělila na konkrétní projekty a lidi, jejichž péči nelze platit z dotací.

Zaměstnanci se skládají mezi sebou

„Z dotace nemůžeme podpořit pomoc konkrétnímu dítěti nebo rodině. Není výjimkou, že se na úhradu takové pomoci skládají naši zaměstnanci mezi sebou,“ popsala Právu běžnou praxi manažerka z Diakonie.

Pro psychicky nemocné děti je třeba postavit nové léčebny

Domácí

„Například se nás velmi dotkl případ osmiletého Josefa ze Soběslavi. Pochází ze sociálně slabé rodiny, která je v obtížné bytové situaci, má ještě sourozence a sám trpí kombinovaným postižením. Umístili jsme ho do speciální školy Diakonie pro děti s postižením a autismem a přes týden bydlí na internátu školy,“ svěřila redakci příklad konkrétní pomoci Sobotová.

„K tomu mu ještě finančně přispíváme na vybavení do školy, mimoškolní aktivity, výlety a rodině pak například na otop nebo na nový kuchyňský spotřebič,“ uvedla Sobotová.

Reklama

Výběr článků

Načítám