Hlavní obsah

Nejstarší muž světa prozradil, jak se dožít vysokého věku

Novinky, pal

Chcete znát recept na dlouhověkost? Stále se usmívat a hlavně se nerozčilovat. Alespoň tak zní rada od toho nejpovolanějšího. Je jím 112letý Čitecu Watanabe z Japonska, který je podle Guinessovy knihy rekordů nejstarším mužem světa.

Foto: Profimedia.cz

Chitetsu Watanabe je podle Guinessovy knihy rekordů ve svých 112 letech nejstarším mužem světa

Článek

Watanabe žije v japonském městě Niigata, což je hlavní město stejnojmenné prefektury na ostrově Honšú. Vitální stařík oslaví v březnu své 113. narozeniny a života si užívá plnými doušky.

Žili spolu více než 64 let. Zemřeli vedle sebe pár hodin po sobě

Vztahy a sex

Má rád sladkosti, obzvláštní zálibu pak pro něj představují pudinky a šlehačka. Možná právě kvůli tomu už mu chybí zuby. Kromě toho se však může pochlubit výbornou kondicí.

Bojoval ve válce, pracoval v cukrovaru

Wanatabe se narodil 5. března roku 1907. Byl prvorozeným, jeho rodiče mu pak ještě přivedli na svět dalších sedm sourozenců. Zažil druhou světovou válku. Do armády narukoval v roce 1944 a setrval v ní až do japonské kapitulace v září roku 1945.

Ve 108 letech zemřela nejstarší obyvatelka České republiky

Domácí

V civilním životě pracoval nejprve v cukrovaru, kde zřejmě získal svou zálibu ve sladkostech, poté se přesunul do kanceláře, když získal místo ve státní zemědělské správě. Ani dnes ovšem 112letý stařík nezahalí, ve svém volném čase se věnuje zahradnictví. Pěstováním zeleniny se dokonce do svých 104 let živil, pěstoval i bonsaje. Svou poslední představil na výstavě v roce 2007.

Za svého života zplodil pět potomků. A i těm prozradil svůj recept na to, jak se dožít vysokého věku. „Důležité je se pořád usmívat a nad ničím se nerozčilovat,“ prohlásil v jednom z rozhovorů, které poskytl při uvádění do Guinessovy knihy rekordů. Do té se Wanatabe dostal po úmrtí Němce Gustava Gernetha v říjnu 2019.

Jako nejstarší člověk je v Guinessově knize uváděna žena. Pochází také z Japonska, jmenuje se Kane Tanakaová, narodila se 2. ledna 1903 a je jí 117 let.

Reklama

Výběr článků

Načítám