Hlavní obsah

Žili spolu více než 64 let. Zemřeli vedle sebe pár hodin po sobě

Novinky, das

Bill Schafrath (88) a jeho manželka Nancy (85) z amerického Ohia spolu prožili více než 64 let, a to v pevném a harmonickém svazku. Svůj odchod ze světa jako by si naplánovali. Zemřeli na Štědrý den, pět hodin po sobě. Do posledního dechu se přitom drželi za ruce.

Foto: Profimedia.cz

Po 64 letech společného života zemřeli pět hodin po sobě. Ilustrační foto

Článek

Bill a Nancy Schafrathovi neměli žádné děti, přesto byli obklopeni velkou rodinou. Bill totiž pocházel z 12 dětí. Měl tak spoustu neteří a synovců a jeho rodina čítala dalších asi 200 členů.

Bill byl veterán americké armády. Sloužil jako kuchař v korejské válce v letech 1951–1953. Následně se živil jako zedník. Nancy pracovala 35 let v bance Wayne Savings Community Bank, začínala zde pracovat za přepážkou, postupně se vypracovala až na ředitelku pobočky.

Společně se přitom zapojovali i do nejrůznějších komunitních aktivit v oblasti, ve které žili. V zimě pravidelně odlétali na Floridu, kde si v Tampě užívali slunce a tepla.

Kolik let je vyměřeno člověku

Styl

Přátelé Nancy popisovali jako velmi temperamentní, energickou ženu, milující humor a Billa jako pohodového a pečlivého muže, který ze všeho nejvíce miloval svou zahradu, o kterou se staral stejně jako o dům.

Až poslední rok, kdy se u obou zhoršil zdravotní stav a snížila se i jejich pohyblivost, se společně přestěhovali do zařízení asistovaného bydlení. I zde je neustále navštěvovala jejich rodina.

Foto: archív rodiny

Bill a Nancy Schafrathovi

Týden před Štědrým dnem se ale jejich stav výrazně zhoršil, oba již nemohli vstát z postele. Jejich nejbližší tak přesunuli jejich postele vedle sebe doprostřed místnosti, aby se mohli držet za ruce. Nepustili se až do poslední chvíle svého společného žití. Bill zemřel v pět hodin ráno a Nancy pět hodin po něm.

„Vypadá to, jako by se rozhodli, že když zemře jeden, odejde i druhý,” svěřil se Daily Mailu jejich synovec John Moritz.

Rodina a přátelé se s nimi rozloučili 2. ledna v katolickém kostele sv. Marie, kde se manželé Schafrathovi kdysi brali a pak tam pravidelně docházeli na mše.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám