Hlavní obsah

Italští zdravotníci si na ochranné obleky vytiskli své úsměvy

Právo, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Anonymita lékařů – všichni ve stejných pláštích, rouškách a dalších ochranných pomůckách – může na pacienty působit až nelidským dojmem. Zdravotníci jednotky intenzivní péče nemocnice v italském Pratu se proto rozhodli, že si na ochranné obleky nechají vytisknout fotku své usmívající se tváře.

Foto: Nemocnice Sv. Štěpána

Zdravotníci se snímky svých úsměvů na tvářích.

Článek

„Zdravotníci chtějí být uznáváni nejen jako profesionálové, ale také jako lidé. Chtěli tím říct těm, kteří nemohou být se svými blízkými, ,nejsi sám, jsem tady s tebou‘,“ vysvětlila Daniela Amazziniová, která má personál nemocnice Sv. Štěpána na starosti.

Okamžik, na který se nezapomíná

S nápadem přinést do sterilního prostředí trochu lidského doteku přišli poté, co se nemocnice ještě před několika týdny potýkala s návalem nakažených – od konce března se zaplnily všechny JIP a infikovaných přibývalo každý den. Od dubna se ale situace naštěstí začala zlepšovat.

Na trávě v milánském parku vyznačili barvou kruhy pro slunění

Koronavirus

„Na naše oddělení vozí ty nejvážnější případy. V očích těch lidí je vidět bolest, samota a strach,“ přiblížila Beatrice Bettazziová, která na JIP pracuje. „Všichni kolegové se tak pokusili najít způsob, jak pacientům sdělit, že jsme jim nablízku,“ řekla listu Il Fatto Quotidiano.

„Když nás pacienti poprvé uviděli, usmáli se na nás a někteří se i dojali. Pro nás to byla chvíle, na kterou nikdy nezapomeneme,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám