Hlavní obsah

Na trh se chystají stovky nových notebooků

Novinky, lez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hned několik stovek notebooků by se mělo v nadcházejících týdnech objevit na pultech obchodů, a to i těch tuzemských. Vděčit za to můžeme především společnostem Intel a Nvidia, které se před časem vytasily s novými procesory a grafickými kartami. Na to pochopitelně promptně zareagovali i výrobci přenosných počítačů.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

První nové stroje se již zabydlují v obchodech. Jde především o laptopy, které jsou vybaveny 10. generací čipů od Intelu. Nové procesory jsou rychlejší, a přitom energeticky úspornější, alespoň tedy ve srovnání s předchozí generací.

Vylepšené procesory jsou již tradičně rozdělené do čtyř výkonnostních tříd. Základ nabídky tvoří čipy Core i3, pro náročnější uživatele jsou pak určeny modely Core i5 a Core i7. Vrchol nabídky pak tvoří čipy Core i9, které však nalezneme zatím pouze u pár jednotek laptopů.

Naopak nejvíce modelů je vybaveno čipy Core i5 a Core i7, dohromady je nejrůznějších konfigurací bezmála 200. I laptopy s procesory Core i3 se však počítají na desítky. Nalezneme je v nabídkách společností Acer, Asus, Dell, HP, Lenovo či například MSI.

Herní notebooky se dočkají nových výkonných grafik

Hardware

Modely pro hráče

Dalších více než sto nových notebooků, které se budou zaměřovat především na hráče, by v nadcházejících týdnech měli naskladnit tuzemští prodejci. Půjde o modely vybavené herními grafikami GeForce RTX 2080 Super a GeForce RTX 2070 Super.

Jak již číselné označení naznačuje, lepším z představené dvojice od společnosti Nvidia bude grafika GeForce RTX 2080 Super. Ta bude nasazena především v prémiových modelech, které cílí na náročné uživatele.

To koneckonců dokládají také technické parametry. Nová karta z edice Super bude obsahovat 3072 cuda jader a pochlubí se pracovním tempem v rozmezí 1080 až 1560 MHz. K dispozici bude dále 8 GB paměti typu GDDR6 s 256bitovou sběrnicí a propustností 448 GB/s.

Pomalejší, ale cenově výhodnější

Model RTX 2070 Super bude o něco pomalejší, ale pochopitelně také cenově výhodnější. Nečekejte ale, že by se objevil v těch nejlevnějších herních laptopech na trhu. Počítá se s ním spíše v segmentu vyšší střední třídy.

Parametry jsou velmi podobné lepšímu bratříčkovi s číselným označením 2080, alespoň tedy, co se použité paměti týče. RTX 2070 Super však nabídne pouze 2560 cuda jader a pracovní frekvenci 1155 až 1380 MHz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám