Hlavní obsah

Nejvýkonnější herní grafika se dočkala limitované edice. V obchodech ale nebude

Novinky, lez

Speciálně ve stylu hry Cyberpunk 2077 vydala společnost Nvidia limitovanou edici své nejvýkonnější grafické karty GeForce RTX 2080 Ti. Na jejím designu se podílel CD Projekt Red a vyrobeno bylo na 200 kusů. Součástí každé grafiky bude i videohra Cyberpunk 2077.

Trailer ke hře Cyberpunk 2077Video: archiv tvůrců

 
Článek

Pokud vás design novinky zaujal a máte na kartu zálusk, nejspíš vás ale zklameme. Zástupci společnosti Nvidia se totiž nechali slyšet, že prodávat v obchodech se jen tak nebudou. Výrobce je chce rozdat v různých soutěžích, získají je partneři a významné osobnosti herního světa, pár kusů se také pravděpodobně objeví v charitativních aukcích.

Už nyní je tedy jasné, že půjde o velmi hodnotnou kartu i ze sběratelského pohledu. Grafické karty řady GeForce RTX 2080 Ti, které nepochází z limitovaných edic, se v obchodech prodávají od 30 do 35 tisíc korun.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 2080 Ti Cyberpunk 2077 Edition

Karty s jádrem od společnosti Nvidia nabízejí prakticky všichni velcí výrobci, například Asus, MSI, Evga, Gigabyte či Palit. Všechny podniky si je přitom upravují k obrazu svému. Některé nabídnou vylepšené chlazení, jiné zase vyšší pracovní tempo, neboť jsou již z výroby přetaktované. Právě proto jsou rozdíly v cenách klidně i několik tisíc korun.

Grafické karty Nvidia RTX 2080 Ti cílí na ty nejnáročnější uživatele z řad hráčů. Písmenka Ti v názvu jsou zkratkou anglického slůvka Titan a odkazují na řeckou mytologii, konkrétně na potomky matky země Gaie a boha Úrana.

Hraní i na starých počítačích. Nvidia láká na cloudový gaming

Hry a herní systémy

Hlavní předností grafik je přítomnost tzv. RT jader (ray tracing cores). Právě díky nim přinášejí karty zásadní změny v oblasti zobrazení počítačové grafiky, je mnohem realističtější. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Reálnější grafiku nicméně nabízejí pouze hry, které jsou na nový standard připraveny. Jde například o tituly Assetto Corsa Competizione, Atomic Heart, Battlefield V, Control, Enlisted, Justice, JX3, MechWarrior 5: Mercenaries, Metro Exodus, ProjectDH či Shadow of the Tomb Raider. Překvapením není pravděpodobně ani to, že podporu ray tracingu nabídne také zmiňovaný Cyberpunk 2077.

Foto: archív výrobce

GeForce RTX 2080 Ti Cyberpunk 2077 Edition

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Co umí? Levné herní grafiky dorazily do Česka

Vybavení pro hráče není zrovna z laciného kraje, například špičkové grafické karty určené pro gaming vyjdou klidně i na více než 20 000 Kč. Společnost Nvidia...

Výběr článků

Načítám