Hlavní obsah

Herní notebooky se dočkají nových výkonných grafik

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Herní nadšenci se mohou těšit hned na dvě nové grafické karty, které jsou určeny pro notebooky. Modely GeForce RTX 2080 Super a GeForce RTX 2070 Super, jež byly doposud známé z klasických stolních počítačů, totiž zamíří nově i do přenosných laptopů.

Foto: archív výrobce

Nové grafiky se objeví především v prémiových herních laptopech.

Článek

Jak již číselné označení naznačuje, lepším z představené dvojice od společnosti Nvidia bude grafika GeForce RTX 2080 Super. Ta bude nasazena především v prémiových modelech, které cílí na náročné uživatele.

To koneckonců dokládají také technické parametry. Nová karta z edice Super bude obsahovat 3072 cuda jader a pochlubí se pracovním tempem v rozmezí 1080 až 1560 MHz. K dispozici bude dále 8 GB paměti typu GDDR6 s 256bitovou sběrnicí a propustností 448 GB/s.

Model RTX 2070 Super bude o něco pomalejší, ale pochopitelně také cenově výhodnější. Nečekejte ale, že by se objevil v těch nejlevnějších herních laptopech na trhu. Počítá se s ním spíše v segmentu vyšší střední třídy.

Parametry jsou velmi podobné lepšímu bratříčkovi s číselným označením 2080, alespoň tedy, co se použité paměti týče. RTX 2070 Super však nabídne pouze 2560 cuda jader a pracovní frekvenci 1155 až 1380 MHz.

Nvidia hlásí vyprodáno. Hráči vzali on-line platformu útokem

Hry a herní systémy

Dechberoucí podívaná

Hlavní předností grafik je přítomnost tzv. RT jader (ray tracing cores). Právě díky nim přinášejí karty zásadní změny v oblasti zobrazení počítačové grafiky, je mnohem realističtější. RT jádra totiž dovolují vypočítat přesné stíny, odrazy a lomy světla podle konkrétních materiálů a samotné scény.

Reálnější grafiku nicméně nabízejí pouze hry, které jsou na nový standard připraveny. Jde například o tituly Assetto Corsa Competizione, Atomic Heart, Battlefield V, Control, Enlisted, Justice, JX3, MechWarrior 5: Mercenaries, Metro Exodus, ProjectDH či Shadow of the Tomb Raider.

Jak jsme si ukázali už v dřívějším článku, děj konkrétního titulu dokáže nabrat úplně jinou atmosféru, když v krvelačné vřavě vidíte lehce se pohupující vlnky v protékající řece nebo zahlédnete sebe samotného s puškou v ruce v odrazu okna. I pouhá rozsvícená lampička dovede vdechnout díky realističtějšímu vykreslení stínů hororový nádech prakticky jakékoliv místnosti.

Reálné ukázky her se zapnutým ray tracingem si můžete prohlédnout níže. V některých nechybí ani porovnání, jak konkrétní scéna vypadá s vypnutými efekty.

Ukázka ze hry Battlefield V

Ukázka ze hry Metro Exodus

Ukázka ze hry Atomic Heart

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám