Hlavní obsah

Další rána pro Huawei, přijde o čipy pro mobilní zařízení od giganta TSMC

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Huawei se již více než rok potýká s americkými sankcemi kvůli údajné špionáži. Nyní tento čínský podnik dostane další tvrdou ránu, čipový gigant Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) totiž přestane dodávat čipy do jeho mobilních zařízení. Informoval o tom server International Business Times.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

O ukončení spolupráce s Huawei informoval předseda TSMC Mark Liu minulý týden na konferenci s investory. Zdůraznil přitom, že k tomuto nelehkému rozhodnutí bylo vedení tchajwanského podniku nuceno přistoupit v souvislosti s americkými sankcemi, které jsou vůči čínské společnosti Huawei namířeny již od loňského května.

Huawei si vyrábí vlastní mobilní procesory Kirin, v některých modelech ale využívá čipy MediaTek vyráběné v TSMC. Nejde ale jen o samotné procesory, ale i celou řadu dalších součástek, například moduly 5G.

Pokud by se totiž TSMC aktuálním nařízením ze strany USA nepodvolilo, hrozilo by, že přijde o celou řadu dalších důležitých klientů z USA. Přestože je Huawei pro TSMC jeden z největších klientů, Liu přislíbil, že podnik dosáhne v letošním roce 20procentního růstu tržeb. Je to dáno tím, že meziročně výrazně posílila poptávka po 5G technologiích – a to nejen v případě chytrých telefonů, ale také v rámci síťové infrastruktury.

Británie zakázala používat technologii společnosti Huawei při výstavbě 5G sítí

Mobil

Čipy na další dva měsíce

Co se Huawei týče, TSMC údajně od tohoto čínského podniku již od 15. května nepřijímá objednávky. V současnosti tak dobíhají dřívější smlouvy, přičemž poslední wafery s hotovými čipy by měly být Huawei dodány 14. září.

Pokud se tedy během nadcházejících dvou měsíců nepodaří zástupcům Huawei dohodnout s americkou administrativou, dostane se čínský podnik patrně do nemalých problémů. Bude se totiž muset vypořádat s nedostatkem čipů pro svá mobilní zařízení.

Na trhu s polovodiči je totiž aktuálně situace taková, že výrobní kapacity jsou výrazně nižší než poptávka ze strany jednotlivých výrobců. Najít si nějakou jinou společnost, která by čipy pro Huawei vyráběla, tedy nebude vůbec jednoduché.

Na telefonech Huawei budou aplikace Seznamu

Software

Telefony s osekaným Androidem

Americké sankce se netýkají pouze Huawei, ale také dceřiné značky Honor. Kvůli tomu jsou již od loňského května takřka všechny nové telefony těchto firem nabízeny s osekanou verzí operačního systému Android. Kvůli uvalenému embargu totiž tyto značky u svých nových přístrojů nesmějí používat některé programy společnosti Google.

Nefungují například mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei nicméně všechny aplikace nahrazuje alternativami, které jsou k dispozici právě prostřednictvím AppGallery.

Kvůli sankcím také některé státy vyřadily Huawei z výstavby 5G sítí. Tamní operátoři si tak musí vystačit s technologiemi konkurenčních společností.

Reklama

Související témata:

Související články

Přestaňte omezovat Huawei, vyzvala Čína USA

Čínské ministerstvo zahraničních věcí během víkendu vyzvalo Spojené státy, aby přestaly s „nerozumným omezováním” Huawei a dalších čínských firem. Čínská vláda...

Výběr článků

Načítám