Hlavní obsah

Huawei má zelenou, může v Británii postavit výzkumné centrum

Londýn/Peking

Výrobce telekomunikačních zařízení Huawei Technologies oznámil, že dostal od britských úřadů povolení postavit v zemi výzkumné a vývojové středisko. Čínská společnost do projektu v první fázi investuje jednu miliardu liber (29,6 miliardy Kč). Centrum bude zaměstnávat kolem 400 lidí a zaměří se na zařízení pro komunikaci pomocí optických vláken, uvedl čínský technologický gigant v prohlášení.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Tento krok vzbudí podle agentury Reuters nevoli u představitelů Spojených států a některých britských poslanců, kteří se snaží premiéra Borise Johnsona přesvědčit, aby přehodnotil lednové rozhodnutí povolit společnosti Huawei omezený podíl na budování tamních mobilních sítí páté generace (5G). Zařízení čínského výrobce může podle Washingtonu sloužit ke špionáži, což Huawei popírá.

Britské Národní středisko kybernetické bezpečnosti (NCSC) minulý měsíc iniciovalo přezkum, zda telekomunikační zařízení Huawei vůbec v britských sítích 5G používat. Rozhodnutí se očekává v následujících týdnech.

Přezkum byl oznámen jen několik dní poté, co USA v květnu informovaly o sérii opatření, která mají odstřihnout Huawei Technologies od globálních dodavatelů čipů. „Toto oznámení brání snaze společnosti Huawei o obcházení vývozních kontrol,” uvedlo tehdy ve svém prohlášení americké ministerstvo obchodu. Dodalo, že se zaměřilo na nákupy těch polovodičů ze strany Huawei, které vznikají přímo díky americkému know-how.

Huawei a 5G sítě v Británii? Chce to prověřit, zní z NATO

Internet a PC

Čínská společnost k výzkumnému a vývojovému středisku v Británii uvedla, že konečným cílem je vybudovat poblíž města Cambridge areál o rozloze kolem dvou kilometrů čtverečních a dále v regionu investovat. „Británie má živý a otevřený trh a nabízí jedny z největších talentů světa,” řekl viceprezident společnosti Huawei Victor Čang (Victor Zhang).

„Nejprve sypou peníze, najímají absolventy a zlepšují si renomé. Pak přijde šikana, vynucování a rozšiřování státního dohledu,” napsal k věci před rozhodnutím britských úřadů na Twitteru Keith Krach z amerického ministerstva zahraničí.

Pro Huawei, která v Británii působí dvě desítky let, nyní v zemi podle serveru CNBC pracuje kolem 1600 lidí.

USA umožní firmám spolupráci s Huawei, ale jen na stanovování norem

Mobil

Huawei a sítě 5G

Firmu založil v roce 1987 bývalý armádní důstojník Žen Čeng-fej. Dnes je druhým největším dodavatelem chytrých telefonů na světě a lídrem v 5G technologiích, kde jsou jejími hlavními konkurenty Ericsson a Nokia.

5G je pátá generace mobilních sítí umožňující řádově vyšší přenosovou rychlost dat. Její vysoká kapacita je zásadní pro internet věcí a rychlá odezva např. pro autonomní vozy. 5G nenahradí současné sítě hned, budou nějakou dobu fungovat společně.

Reklama

Související témata:

Související články

Přestaňte omezovat Huawei, vyzvala Čína USA

Čínské ministerstvo zahraničních věcí během víkendu vyzvalo Spojené státy, aby přestaly s „nerozumným omezováním” Huawei a dalších čínských firem. Čínská vláda...

Výběr článků

Načítám