Hlavní obsah

Německá kontrarozvědka varuje před poskytováním dat Číňanům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Německá kontrarozvědka ve čtvrtek varovala zákazníky před poskytováním osobních dat čínským platebním společnostem nebo jiným technologickým a internetovým firmám. Tyto údaje by podle Spolkového úřadu pro ochranu ústavy (BfV), jak se civilní kontrarozvědka oficiálně jmenuje, mohly skončit v rukou čínské vlády, píše agentura AP.

Foto: Jason Lee, Reuters

Čínská Alibaba. Ilustrační foto

Článek

BfV upozorňuje, že čínské vládní úřady mají přístup k datům, které ukládají firmy jako Tencent, Alibaba i "další aplikace, webové služby a poskytovatelé mobility", například služeb sdílení jízdních kol, kteří působí v Německu.

Šéf německé kontrarozvědky Thomas Haldenwang řekl, že osobní data Němců nejsou u čínských firem v bezpečí, protože čínské zákony po těchto firmách vyžadují, aby je poskytovaly čínské vládě.

Francie Huawei nezakáže, ale provozovatele od čínských technologií odrazuje

Mobil

"Žádný zákazník tady v Německu, který používá takový systém, by neměl být překvapen, pokud Peking tyto údaje zneužije," řekl dnes Haldenwang novinářům. "Můžeme před tím jen varovat," dodal.

Ředitel BfV rovněž vyjádřil obavu z "hybridní hrozby" ze strany Číny spočívající v akvizicích významných německých firem.

Německý ministr vnitra Horst Seehofer v této souvislosti poznamenal, že Německo ještě musí dospět k politickému rozhodnutí, zda umožnit čínské telekomunikační společnosti Huawei podílet se na budování infrastruktury německých poskytovatelů mobilních služeb.

Reklama

Výběr článků

Načítám