Hlavní obsah

Přestaňte omezovat Huawei, vyzvala Čína USA

– Peking

Čínské ministerstvo zahraničních věcí během víkendu vyzvalo Spojené státy, aby přestaly s „nerozumným omezováním” Huawei a dalších čínských firem. Čínská vláda je připravena se za jejich práva postavit, uvedl úřad podle tiskových agentur ve svém sdělení. Peking tak reaguje na páteční oznámení Washingtonu o krocích, které mají ztížit Huawei přístup k dodávkám čipů potřebných při výrobě mobilních telefonů a telekomunikačních zařízení.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Ilustrační foto

Článek

"Čínská vláda bude důsledně hájit legitimní práva a zájmy čínských společností," uvedlo v prohlášení čínské ministerstvo zahraničí. Zostření sporu o společnost Huawei, kterou USA považují za hrozbu pro národní bezpečnost, vyvolává obavy, že se ještě více zhorší americko-čínské vztahy.

Další rána pro Huawei, USA chtějí čínský podnik odstřihnout od dodávek čipů

Mobil

Podle nových pravidel zahraniční společnosti, které používají americká zařízení pro výrobu čipů, budou muset v USA požádat o licenci dřív, než čipy dodají firmě Huawei nebo jí blízké společnosti HiSilicon. Nová omezení ztíží čínské firmě přístup k jednomu z jejích hlavních dodavatelů, tchajwanskému výrobci čipů TSMC. Ten vyrábí čipy i pro americkou firmu Apple a další technologické společnosti.

Huawei už dříve varovala, že čínská vláda v případě, že nařízení vstoupí v platnost, přijde s odvetnými opatřeními. Čínský státní list Global Times v pátek uvedl, že Peking je připraven zařadit na seznam nespolehlivých americké firmy. Vyšetřování a sankce ze strany Číny by pak hrozily společnostem jako je Apple, Cisco Systems nebo Qualcomm. V úvahu podle Global Times přichází i pozastavení nákupů letadel amerického výrobce Boeing.

Sankce od loňského května

Washington čínskou firmu obviňuje, že může čínským úřadům pomáhat se špehováním lidí. Sankce byly uvaleny na Huawei už loni v květnu. Kvůli tomu nemůže čínský podnik neomezeně obchodovat s americkými společnostmi, což se týká například i Googlu – právě proto se všechny telefony od Huawei, které byly na trh uvedeny po květnu, musí obejít bez plnohodnotného Androidu.

V osekané verzi Androidu celá řada důležitých programů chybí úplně – například Mapy Google, mailový klient Gmail, přehrávač YouTube či obchod s aplikacemi Google Play. Huawei je nahrazuje vlastními alternativami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám