Hlavní obsah

Apple chce pokořit nejlepší notebooky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pulty obchodů míří nový špičkový počítač od společnosti Apple, který si odbyl premiéru minulý týden. MacBook Pro 13 se svým vzhledem takřka neliší od předchůdce, nicméně nabízí výrazně výkonnější součástky a některá další vylepšení.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Článek

MacBook Pro 13 má ambice stát se nejkompaktnějším přenosným počítačem pro profesionální nasazení. Není sice tak tenký a lehký jako MacBook Air, ale s ohledem na nabízený výkon a použité součástky jde o velmi kompaktní stroj. V pase má novinka pouze 1,56 cm a váží 1,4 kg.

Zbylé rozměry jsou víceméně dány použitím 13,3palcové obrazovky, která nabízí rozlišení 2560 x 1600 pixelů a technologii TrueTone. To jsou mimochodem totožné technologie a parametry, kterými se chlubil také předchůdce.

Díky procesorům Intel Core desáté generace narostl celkový výkon až o 50 %, v případě grafického výkonu činí nárůst dokonce 80 %. Díky tomu se hodí novinka pro velmi náročné uživatele a činnosti, například pro střih videa, editaci velkého množství fotek ve vysokém rozlišení, práci se zvukem a programování.

Ve výbavě nechybí ani rychlé SSD s kapacitou až 4 TB, volitelně může být stroj osazen až 32 GB operační paměti.

Nejtenčí notebook od Applu se dočkal řady vylepšení. A nižší ceny k tomu

Hardware

Rozdílné ceny

Je nicméně nutné zdůraznit, že procesory Intel Core desáté generace se objevují až v dražších konfiguracích, jejichž cenovky startují na 58 990 Kč. U levnějších verzí s cenou od 38 990 Kč se případní zájemci musí spokojit se staršími čipy Intel Core osmé generace.

Mezi další vylepšení MacBooku Pro patří klávesnice Magic Keyboard, kterou se chlubí i nový MacBook Air. Zdokonalený nůžkový mechanismus s 1mm zdvihem umožňuje pohodlné a tiché psaní s přesnou odezvou. Šipky v uspořádání do obráceného T usnadní projíždění řádků kódu, procházení tabulek i hraní her. Samozřejmostí je podsvícení jednotlivých kláves.

Přímo nad klávesnicí se nachází druhý displej, který Apple nazývá Touch Bar. Ten obsahuje čtečku otisků prstů a může sloužit k ovládání hlasitosti a některých multimediálních funkcí notebooku, zároveň ale také k celé řadě dalších činností – jeho funkčnost se totiž mění podle aplikací, ve kterých se používá.

Foto: archív výrobce

MacBook Pro 13 (2020)

Konkurence nespí

Na trhu to nicméně novinka od Applu nebude mít vůbec jednoduché, na trhu se již nyní nabízí celá řada výkonných a zajímavých strojů. Jedním z nejvýkonnějších strojů na planetě je například Asus StudioBook One, který je vyzbrojen procesorem Intel Core i7, grafickou kartou Nvidia Quadro T2000, 4GB pamětí a 1000GB SSD.

Stroj nabízí 15,6palcový displej s rozlišením 4K, který se chlubí 120Hz obnovovací frekvencí. Právě obrazovku by tomuto stroji mohl závidět kdejaký herní notebook, ProArt StudioBook One je nicméně primárně stavěn na práci. Tento stroj vyjde případné zájemce na 68 990 Kč.

Kompaktní rozměry a vysoký výkon pak kombinuje Razer Blade Stealth 13. Ten na první pohled vypadá jako obyčejný notebook, ve skutečnosti jde ale o velmi svižný herní model. V útrobách kompaktního těla se totiž ukrývá výkonný procesor Intel Core i7-1065G7 U, jde o čtyřjádrový čip, který se dovede přetaktovat až na 3,9 GHz.

Foto: archív výrobce

Asus StudioBook One

Kompaktní rozměry

Blade Stealth 13 se chlubí hned dvěma grafickými kartami. Vedle integrovaného čipu Intel Iris Plus, který by měl poskytovat podobný výkon jako Nvidia GeForce MX150, je k dispozici také dedikovaná grafická karta GeForce GTX 1650. Grafiky se přepínají automaticky podle toho, co uživatel na notebooku dělá, díky čemuž může výdrž dosáhnout až 10 hodin. Cena tohoto kousku činí 32 990 Kč.

Velmi výkonné stroje nalezneme také v nabídce Aceru, což dokládá model ConceptD 7 Pro. Ten má díky certifikaci RTX Studio nabídnout podobný výkon jako stolní počítače, a to při cenovce 72 190 Kč. Sedmička je vybavena 15,6palcovým displejem s rozlišením 4K, procesorem Intel Core i7 deváté generace a grafickou kartou GeForce RTX 2060. Navzdory vysokému výkonu je tloušťka zařízení pouze 17,9 mm.

Foto: archív výrobce

Blade Stealth 13

Foto: archív výrobce

Laptop ze série ConceptD

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám