Hlavní obsah

Zájem o iPhony vadne, čtvrtletní výsledky Applu přesto překonaly očekávání

San Francisco

Čtvrtletní výsledky americké technologické společnosti Apple překonaly očekávání analytiků. Tržby podniku se ve druhém finančním čtvrtletí, které skončilo v březnu, zvýšily o procento na 58,3 miliardy dolarů (přes 1,4 bilionu Kč). Čistý zisk mírně klesl na 11,25 miliardy dolarů (zhruba 279 miliard Kč) z 11,56 miliardy dolarů před rokem.

Chytrý telefon Apple iPhone SEVideo: archív výrobce

 
Článek

Zisk na akcii dosáhl 2,55 dolaru. Analytici podle průzkumu společnosti Refinitiv předpokládali, že Apple vydělá pouze 2,46 dolaru na akcii při tržbách 54,5 miliardy dolarů.

Apple rovněž oznámil, že jeho tržby z prodeje telefonů iPhone klesly na 29 miliard dolarů z 30,9 miliardy dolarů před rokem. Překonaly však očekávání analytiků, kteří je podle průzkumu firmy FactSet odhadovali na 28,4 miliardy dolarů.

Zájem o levné iPhony SE je obrovský. Prodejci hlásí vyprodáno

Mobil
Foto: archív výrobce

Apple iPhone SE (2020)

Nastartovat opětovný růst se nyní bude podnik snažit prostřednictvím nového iPhonu SE, který je nejlevnějším jablečným smartphonem na trhu. Zatímco nejlevnější iPhony s pořadovým číslem 11 se v obchodech nabízejí v základní konfiguraci za více než 20 000 Kč, v nejlepších provedení dokonce za více než 40 000 Kč, ceny novinky startují na 12 990 Kč.

Šéf společnosti Apple Tim Cook uvedl, že kvůli nejistotě spojené s koronavirovou krizí není možné předpovědět celkové výsledky podniku ve třetím finančním čtvrtletí. Upozornil však, že tržby v Číně se vyvíjejí správným směrem.

Čína nyní začíná obnovovat hospodářský život poté, co byla jako první země zasažena šířením koronaviru. Pro společnost Apple představuje Čína nejen významné odbytiště, ale také důležitou výrobní základnu, upozornila agentura Reuters.

Foto: archív výrobce

Apple iPhone 11

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám