Hlavní obsah

Zmírnění omezení od Američanů nečekáme, prohlásil šéf Huawei

Šen-čen

Zakladatel čínské technologické společnosti Huawei Žen Čeng-fej neočekává, že Spojené státy zmírní vývozní omezení, která jsou namířena proti jeho firmě. Zdůvodňuje to současným politickým klimatem ve Washingtonu. V rozhovoru s agenturou AP ale vyjádřil přesvědčení, že se firmě podaří situaci překonat díky tomu, že vyvíjí vlastní technologie.

Foto: Aly Song, Reuters

Zakladatel společnosti Huawei Žen Čeng-fej

Článek

Žen rovněž uvedl, že nechce žádné zmírnění sankcí ze strany USA, pokud by to vyžadovalo, že Čína bude muset učinit ústupky v obchodní válce se Spojenými státy. A to ani pokud by to znamenalo, že jeho dcera bude čelit delšímu právnímu sporu. Dcera šéfa Huawei je teď v domácím vězení v Kanadě kvůli obviněním z trestných činů v USA.

Šéf Huawei očekává, že omezení, která Washington uplatňuje na většinu prodeje technologických zařízení, budou pokračovat navzdory tomu, že Washington v pondělí o dalších 90 dní prodloužil příslušnou výjimku. Podle šéfa Huawei nebude nikdo ve Washingtonu riskovat, že by se za firmu postavil. Nicméně domnívá se, že největší dopad pocítí američtí prodejci čipů a dalších součástek pro Huawei, který je největším výrobcem vybavení pro telekomunikační sítě.

Huawei kritiku odmítá

Washington umístil Huawei na seznam zahraničních společností, které musejí mít zvláštní povolení k nákupu technologií z USA. Huawei se tak stal první čínskou technologickou firmou v centru války o obchod a technologie mezi USA a Čínou, která by mohla stáhnout globální ekonomiku do recese. Spojené státy obviňují firmu z krádeží technologií a špionáže, což Huawei odmítá.

Před riziky spojenými s výrobky firem Huawei a ZTE varoval i český Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB).

Před čím varuje NÚKIB
Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) vydal varování před používáním softwaru i hardwaru společností Huawei a ZTE.
Neznamená to, že jsou tyto technologie škodlivé nebo v danou chvíli zneužívané proti jejich uživatelům, ale představují riziko, že zneužity být mohou. Používat je na klíčových místech kritické infrastruktury – stávající i nově budované – znamená vysokou hrozbu.
Problém představuje čínské prostředí, kde tyto společnosti primárně působí. Podle tamních zákonů musí soukromé společnosti spolupracovat se státem při zpravodajských aktivitách. Aktivity vlivového i špionážního charakteru Čína, kde vládne autoritativní režim, v České republice už nyní provádí.
Technologie zmíněných firem na citlivých místech představují riziko nejen kvůli potenciální špionáži, ale i kvůli ohrožení běžných služeb státu. Cizí mocnost by je pak mohla chtít zneužít například k zásahům do internetu. Obezřetnost je namístě také tam, kde by jejich zneužití mohlo přinést ohrožení zdraví a životů lidí nebo významné hospodářské ztráty.

Žen prohlásil, že to, zda Huawei dostane povolení k nákupu amerických technologií, nebo nikoliv, nebude mít na podnikání firmy významný dopad. Huawei si podle něj dokáže poradit i bez firem z USA.

Nejnovější vyjádření šéfa čínské firmy se velmi liší od jeho vyjádření na tiskové konferenci 17. června, kdy srovnával svou firmu s těžce poškozeným letadlem a varoval, že americké sankce sníží odhadované tržby Huawei v příštích dvou letech o 30 miliard USD (698,4 miliardy Kč).

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Americký prezident Donald Trump naznačil, že omezení pro Huawei by mohla být zrušena, pokud bude Peking souhlasit s obchodní dohodou a řešením sporů o technologie, kvůli kterým Washington zavedl cla na čínský dovoz. Žen to ale odmítl a prohlásil, že Huawei nemůže žádat laskavosti, které by mohly v Číně poškodit zájmy chudé většiny.

Květnové oznámení Washingtonu o omezení vývozu technologií vyvolalo varování před propadem prodeje chytrých telefonů Huawei a dalších čínských produktů, které využívají čipy a další technologie z USA. Znamenají ale i ztrátu miliard dolarů z potenciálního prodeje pro americké prodejce.

Miliardové investice do vývoje

Společnost Huawei ještě před oznámením pracovala na vývoji vlastních čipů, softwaru a dalších technologií, aby omezila závislost na amerických prodejcích. Firma na výzkum a vývoj loni vynaložila 15 miliard USD, více než Apple či Microsoft.

Tento měsíc Huawei představil vlastní operační systém pro chytré telefony a uvedl, že může nahradit oblíbený Android od Googlu, který nyní používá. Google však blokuje Huawei podporu některých služeb. Letos také čínská firma představila vlastní čip pro příští generaci chytrých telefonů a první telefon s tímto čipem.

Za prvních šest měsíců letošního roku společnost Huawei zvýšila tržby o 23,2 procenta na 401,3 miliardy jüanů (1,3 bilionu Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám