Hlavní obsah

Huawei představil vlastní operační systém. Půjde s ním proti Androidu i Windows

Novinky, mif

Vlastní operační systém zvaný Harmony OS představila v pátek na vývojářské konferenci v Číně společnost Huawei. Jde o konkurenci nejen pro mobilní platformu Android od Googlu, ale také pro Windows od Microsoftu.

Foto: Albert Gea, Reuters

Šéf spotřebitelské divize Richard Yu.

Článek

O platformě Harmony OS se původně spekulovalo jako o mobilním operačním systému, který bude určen především pro počítačové tablety a chytré telefony. Tvůrci nicméně mají s touto platformou daleko širší plány, novinka má totiž být multiplatformní – poběží tedy také na noteboocích, ale i v televizorech, chytrých reproduktorech či v nositelné elektronice.

Výrobce navíc počítá s tím, že na základech Harmony OS budou moci stavět i nejrůznější zařízení pro internet věcí (Internet of Things, IoT). Pod zkratkou IoT se ukrývá označení pro chytré přístroje, které jsou schopny připojovat se na internet a komunikovat mezi sebou prostřednictvím této celosvětové počítačové sítě.

Typicky jde například o zařízení, která umožňují sledování či ovládání některých funkcí na dálku. Připojit se k nim je možné prostřednictvím chytrého telefonu nebo počítačového tabletu přes internet, i když je uživatel na druhém konci planety.

Celosvětovou počítačovou síť mohou tímto způsobem využívat nejrůznější rekordéry, meteorologické stanice, ale klidně také chytré žárovky, u kterých je možné upravovat teplotu světla.

Foto: archív tvůrců

Harmony OS má běžet na různých zařízeních

Sdílené aplikace jako hlavní trumf

Na všech těchto zařízeních bude moci Harmony OS fungovat díky tomu, že staví na mikrojádrové architektuře a sdílených aplikacích. Huawei má tedy možnost s novou platformou vyrobit ucelený ekosystém, jaký nabízí například konkurenční společnost Apple.

Na rozdíl od Applu jej nicméně bude čínský výrobce nabízet od příštího roku jako open source. Tento systém, který v domovské Číně ponese název Hongmeng, tedy budou moci využít i další světoví výrobci, aby jím vyzbrojili svá zařízení. Tvůrci navíc počítají s tím, že v nových verzích se podpora rozšíří i pro další zařízení – například pro klasické stolní počítače a systémy virtuální reality.

Silnou stránkou nové platformy mají být sdílené aplikace. V praxi to znamená, že vývojářům bude stačit naprogramovat jednu univerzální aplikaci, která bude následně fungovat na různých zařízeních i bez jejich dalšího přičinění. V současnosti to totiž funguje tak, že tvůrci programů musí vyvíjet jiné programy pro notebooky a jiné například pro chytré telefony.

Vůbec prvním zařízením, které poběží na Harmony OS, bude chytrý televizor Vision TV. Za ním stojí společnost Honor, což je značka z portfolia společnosti Huawei. Podle prvních informací by měla být tato nová softwarová platforma nasazena zkušebně také u nějakého smartphonu, avšak zatím pouze v rámci čínského trhu. Na tiskovce navíc nebylo ukázáno žádné mobilní zařízení, na kterém by nová platforma fungovala.

Foto: archív tvůrců

Televizor Honor Vision TV

Na mobilech bude dál Android

Šéf spotřebitelské divize Richard Yu nicméně uvedl, že Harmony OS neznamená, že by Huawei přestal používat na svých zařízeních Android od Googlu. S tím se počítá u nových přístrojů i nadále. Harmony OS je pro Huawei pouze pojistkou, kdyby USA zpřísnily sankce proti Číně a společnosti Huawei. V takovém případě by byli tvůrci schopni přejít na vlastní systém během pouhého jednoho nebo dvou dní.

Společnost Huawei byla v polovině května přidána americkým ministerstvem obchodu na černou listinu. Kvůli tomu s ní nesměly americké podniky spolupracovat bez zvláštního povolení – například i společnost Google, která stojí za Androidem. I když prezident Donald Trump nakonec sankce zmírnil, všechna omezení zatím zrušena ještě nebyla.

Harmony OS tak bude primárně sloužit pro nejrůznější chytré spotřebiče ze segmentu IoT a chytré domácnosti. Alespoň tedy prozatím.

Reklama

Výběr článků

Načítám