Hlavní obsah

Zaměstnanci Huawei pomáhali africkým vládám sledovat opozici, píše americký list

Kampala/Lusaka/Peking

Zaměstnanci čínské společnosti Huawei minimálně ve dvou případech pomohli africkým vládám sledovat politické oponenty, tvrdí reportáž amerického listu Wall Street Journal (WSJ). List se odvolal na vysoce postavené bezpečnostní představitele z Ugandy a Zambie. Huawei veškerá obvinění popírá.

Foto: Toby Melville, Reuters

Logo společnosti Huawei

Článek

Technici Huawei se podle výpovědi několika vysoce postavených vládních úředníků Ugandy a Zambie nabourali do konverzací členů opozice na Skypu a WhatsAppu nebo využívali mobilních dat ke sledování jejich polohy.

V Zambii zaměstnanci Huawei pomohli vládě získat přístup do telefonu a na facebookový účet bloggerů kritických k prezidentovi země. Díky práci dvou expertů Huawei je policie vypátrala a zatkla. Vládnoucí Vlastenecká fronta (PF) krátce po zatčení na své facebookové stránce explicitně napsala, že jí s nalezením bloggerů pomohli „čínští experti z Huawei“.

„Kdykoli jsme potřebovali vysledovat autory falešných zpráv, vždy jsme požádali (telekomunikační úřad) ZICTA, ten spolupracuje s Huaweiem, aby zajistil, že lidé nebudou používat telekomunikací k šíření falešných zpráv,“ uvedl zástupce vládnoucí strany PF.

V Ugandě zase společnost podle listu The Wall Street Journal pomohla Huawei policii proniknout do soukromých konverzací populárního hudebníka Bobiho Winea, který nedávno vstoupil do politiky. Na základě objevených informací bezpečnostní složky hudebníka společně s několika jeho podporovateli zatkly a překazily jeho plány na uspořádání politického mítinku.

Huawei vše popírá

Huawei obvinění odmítla jako „ničím nepodložená a mylná“. „Nikdy jsme se neúčastnili hackerských aktivit. Naše vnitřní vyšetřování jasně ukázalo, že se Huawei a jeho zaměstnanci na žádné z těchto činností nepodíleli. Nemáme na to ani smlouvy, ani schopnosti,“ dodala firma.

Vnitřní pravidla společnosti zaměstnancům zakazují účastnit se jakýchkoli aktivit, která by ohrozila data a soukromí zákazníků a uživatelů nebo by porušila zákony, napsal technologický gigant ve vyjádření.

Huawei je hlavním provozovatelem mobilních datových sítí v Africe, tamnímu trhu dominuje také z hlediska bezpečnostních sledovacích technologií, které dodává vládám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám