Hlavní obsah

Největší australská banka CBA nabídne lidem obchodování s kryptoměnami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Canberra

Největší australská banka Commonwealth Bank of Australia (CBA) nabídne jako první velká banka v zemi drobným klientům možnost obchodovat s kryptoměnami. Společnost chce držet krok s konkurenčními fintechovými podniky.

Foto: Dado Ruvic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

CBA tak vybočí z řady velkých australských bank, které čelily kritice, že nechtějí spolupracovat s obchodníky s kryptoměnami. Podle agentury Reuters krok CBA pomůže dál upevnit postavení kryptoměn, v nichž se obchoduje 2,6 bilionu dolarů (57,4 bilionu Kč).

CBA se propojí s newyorskou burzou Gemini Trust Company. Společně nabídnou obchodování s kryptoměnami a jejich správu. Služba bude jako nová funkce dostupná v mobilní aplikaci CBA, kterou používá 6,4 milionu zákazníků.

„Věříme, že můžeme hrát v kryptoměnách důležitou roli a nabídnout řešení pro jasně rostoucí potřeby zákazníků,” uvedl generální ředitel CBA Matt Comyn.

Kryptoměna inspirovaná seriálem Hra na oliheň přišla o téměř veškerou hodnotu

Internet a PC

Rostoucí popularita kryptoměn představuje pro banky problém. Ty se snaží vyvážit zájem klientů o digitální mince s obavami svého vedení z rizika tohoto podnikání. Některé velké banky ve Spojených státech a v Evropě nabízejí služby obchodování s kryptoměnami institucionálním klientům. Jiné, jako například Saxo Bank, nabízejí přístup ke kryptoměnám prostřednictvím fondů ETF nebo jiných produktů napojených na kryptoměny.

Krok tak staví CBA mimo „velkou čtyřku”, která společně dominuje australskému bankovnímu sektoru a kterou tvoří ještě National Australia Bank (NAB), Australia and New Zealand Banking Group a Westpac Banking. V září tato skupina čelila kritice při slyšení v australském parlamentu za to, že odmítala spolupracovat s poskytovateli kryptoměn, připomíná Reuters.

Jako pilotní projekt nabídne CBA ještě letos možnost nakupovat, prodávat a držet deset kryptoměn včetně bitcoinu, etherea a litecoinu. Na příští rok plánuje další funkce, jako například možnost platit kryptoměnami za zboží a služby.

Ethereum přepsalo historický rekord

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám