Hlavní obsah

Mírný pokles a pak růst. Bitcoin začal nový týden vysokými čísly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minulý týden ve středu si bitcoin připsal historicky nejvyšší kurz v celé své historii. I když na konci týdne nejznámější kryptoměna na světě oslabovala, s příchodem nového týdne začala hodnota opět citelně růst. Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Zatím absolutní rekord byl v případě bitcoinu zaznamenán minulý týden ve středu, tehdy se jedna virtuální mince obchodovala za 66 974 dolarů (1 476 190 Kč). Vzhledem k tomu, že ještě na přelomu loňského a letošního roku byla nejvyšší hodnota jen 30 000 dolarů (661 240 Kč), jde jednoznačně o úspěch.

Fanoušky nejznámější kryptoměny na světě tedy patrně ani příliš neznervóznilo, že po středečním rekordu začala hodnota citelně klesat. V neděli se dokonce dostala těsně pod šedesátitisícovou hranici, konkrétně kurz činil 59 901 dolarů (1 320 460 Kč).

Hned v pondělí ale bitcoin začal opět posilovat, dopoledne se tak už jedna virtuální mince obchodovala za 62 937 dolarů (1 387 220 Kč).

Foto: Novinky

Vývoj hodnoty bitcoinu

Bitcoin pokořil absolutní rekord. Jedna mince stojí přes 1,4 milionu korun

Internet a PC

Vysokou hodnotu si drží také druhá nejznámější kryptoměna na světě. Ta se přesně před týdnem obchodovala za 3726 dolarů (82 130 Kč), tento týden v pondělí však byl kurz již 4175 dolarů (92 030 Kč). Zatím absolutní rekord činil v případě etherea 4379 dolarů (96 520 Kč).

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoiny jako investice. V USA začalo fungovat první kryptoměnové ETF

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám