Hlavní obsah

Ethereum přepsalo historický rekord

Nový rekord zaznamenal kurz etherea, když se v pátek ráno vyhoupla jeho hodnota až na 4402 dolary (97 040 Kč). Přitom ještě před rokem se druhá nejznámější kryptoměna obchodovala za 386 dolarů (8510 Kč). Vyplývá to z informací jednotlivých burz.

Článek

Dosavadní rekord byl stanoven v polovině května kurzem 4379 dolarů, což odpovídá 96 490 Kč. Nový rekord tak byl překonán jen o pár desítek dolarů.

Růst etherea souvisí s posilováním bitcoinu, ten zaznamenal rekord minulý týden ve středu, tehdy se jedna virtuální mince obchodovala za 66 974 dolarů (1 473 700 Kč). Vzhledem k tomu, že ještě na přelomu loňského a letošního roku byla nejvyšší hodnota jen 30 000 dolarů (660 120 Kč), jde jednoznačně o úspěch.

V pátek ráno byl kurz nejznámější kryptoměny na světě sice pouze 60 630 dolarů (1 334 460 Kč), stále jde však o jednu z nejvyšších hodnot v celé historii bitcoinu.

Je nutné zdůraznit, že virtuální měny nemají jednotnou cenu, na burzách i ve směnárnách se obchodují v závislosti na volatilitě. Rozdíly v cenách se mohou lišit i v řádu několika tisíc korun.

Bitcoin pokořil absolutní rekord. Jedna mince stojí přes 1,4 milionu korun

Internet a PC

Bitcoiny a další virtuální měny

Virtuálních měn existuje mnoho. Jednou z nejstarších a aktuálně nejpopulárnějších jsou tzv. bitcoiny. Ty vznikly už v roce 2009, větší popularitě se ale těší v posledních letech. Tato měna byla vytvořena tak, aby se nedala ovlivňovat žádnou vládou ani centrální bankou.

Kybernetické mince „razí“ síť počítačů se specializovaným softwarem naprogramovaným tak, aby uvolňoval nové mince stabilním, ale stále klesajícím tempem. Počet mincí v oběhu má dosáhnout nakonec 21 milionů, stát se tak má kolem roku 2140.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám