Hlavní obsah

Lidé se kvůli koronaviru přestali hýbat, ukazují chytré hodinky a fitness náramky

Novinky, rim

Nejrůznější fitness náramky a chytré hodinky, které jsou schopné měřit aktivitu lidí každý den, se těšily v uplynulých letech stále větší popularitě. Po celém světě je využívají desítky milionů lidí. Právě data z těchto zařízení ale nyní ukazují, že se lidé kvůli koronaviru přestali hýbat.

Foto: archív výrobce

Ilustrační foto

Článek

Důvodem mohou být karanténní opatření v jednotlivých státech, ale samozřejmě také to, že spousta lidí zůstává dobrovolně doma a snaží se nevycházet, aby zbytečně neriskovali, že se nakazí.

Americký výrobce Fitbit nyní porovnal nasbíraná data od více než 30 milionů uživatelů z loňského a letošního roku. Výsledky průzkumu jsou alarmující, anonymní data totiž ukázala, že lidé celosvětově omezili chůzi o 20 %.

Lékařka: Lidi, hýbejte se

Koronavirus

S ohledem na riziko onemocnění a další šíření nákazy je to samozřejmě správně, nicméně pro celkové zdraví uživatelů to pozitivní zpráva není.

Samozřejmě výsledky se liší stát od státu. Například v týdnu od 16. do 22. března byl největší pokles zaznamenán u Španělů (38 %), kde platil zákaz vycházení. Zhruba o čtvrtinu pak klesla míra pohybu v Itálii, Portugalsku a Rumunsku.

Pohyb je důležitý pro imunitu

Ve sledovaném období neplatila příliš přísná opatření ještě v Německu a Británii, i tak lidé toho nachodili o 7 až 8 % méně než o rok dříve. Ve spojených státech činil pokles 12 %.

Data za Českou republiku bohužel nejsou k dispozici, přestože v tuzemsku má Fitbit početnou skupinu uživatelů.

Jak se bude situace vyvíjet v dalších týdnech, bude samozřejmě velmi záležet na karanténních opatřeních. Lékaři nicméně již nyní upozorňují, že by lidé neměli jen sedět na gauči před televizí nebo s mobilem v ruce, ale měli by myslet i na pohyb. Ten je totiž nezbytný nejen k posílení imunity, ale také pro psychické zvládnutí náročné situace.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Související články

Lákadla moderních chytrých hodinek

Stále rostoucí popularitě se v posledních letech těší chytré hodinky, jejich přednosti jsou totiž nepopiratelné. Nabízí hromadu funkcí a svým majitelům umí...

Výběr článků

Načítám